Vuil overspoelt Mexico-Stad

In Mexico-Stad hoopt het afval zich op nu een belangrijkste stortplaats - Bordo Poniente - door hevige regenval slecht bereikbaar is.
Aanvankelijk werd de inzameling van afval door overstromingen onmogelijk gemaakt. Mexico-Stad produceert dagelijks 13.300 ton afval, 1,5 kilo per persoon. Inmiddels heeft de plaatselijke overheid alternatieve routes geopend om de stortplaats te bereiken, maar de ophaaldiensten functioneren nog steeds niet normaal.

Bordo Poniente, gelegen ten oosten van de hoofdstad, beslaat 600 hectare. Op de vuilstortplaats ligt 70 miljoen ton afval.

De stortplaats is al jarenlang onderwerp van een dispuut tussen de nationale regering en de gemeenten. De nationale regering wilde de stortplaats in 2008 sluiten omdat er teveel afval verwerkt wordt. De plaatselijke overheden beweren dat de stortplaats nog drie jaar meekan.  

Twee andere stortplaatsen, aan de oostkant van de stad krijgen jaarlijks meer dan een miljoen ton afval te verwerken.

Verspilling



“Het probleem is dat er niets gedaan wordt om de hoeveelheid afval te reduceren”, zegt Patricia Ramos van Greenpeace Mexico. “Het publiek wordt niet ontmoedigd om afval te produceren.”

De plaatselijke afdeling van het Spaanse International Court of Environmental Arbitration and Conciliation (ICEAC) stelt dat afvalstoffen van Bordo Poniente de bodem en het grondwater vervuilen. Mexico-Stad behandelt maar 10 procent van de vloeibare afvalstoffen. Dagelijks lekt 620.000 liter vloeistof weg in de bodem.

Het ICEAC werd in 1994 opgericht in Mexico om uitspraak te doen of te bemiddelen bij  milieugeschillen tussen staten, individuen, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties.

Slechts 18 procent van de 142 steden in Mexico met meer dan 100.000 inwoners heeft stortplaatsen. Zesendertig procent van alle afval in het land belandt op andere dumpplaatsen in de open lucht. Die moesten drie jaar geleden gesloten worden.
 
Behalve dat er een tekort is aan fatsoenlijke stortplaatsen, maakt Mexico ook weinig werk van de mogelijkheid om afval te gebruiken om energie op te wekken of organische meststoffen te produceren. Terwijl de stad zes compostfabrieken telt.
 
Volgens Patricia Ramos wordt er nauwelijks afval gescheiden, behandeld of hergebruikt. “Dat leidt tot enorme verspilling.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.