Dossier: 

Waakzaamheid en opluchting na dood Bin Laden

Vanuit de hele wereld wordt gereageerd op de dood van Osama bin Laden. Verschillende politieke leiders uitten al hun opluchting, sommigen spraken over waakzaamheid.

Toen President Barack Obama de dood van Bin Laden aankondigde, sprak hij over ‘de belangrijkste verdienste in de strijd tegen Al Qaeda tot nu toe’. Hij bedankte ook alle betrokken partijen voor hun werk. De families van gesneuvelde soldaten werden niet vergeten in zijn toespraak, maar vooral de grootheid van Amerika werd benadrukt.

In eigen land sprak ontslagnemend premier Yves Leterme over opluchting, ‘vooral bij de slachtoffers van de aanslagen’. Het uitschakelen van het symbool Bin Laden vraagt wel om extra waakzaamheid voor aanslagen of wraakacties, zei Leterme. In eigen land zal de aanwezigheid van Belgische troepen in Afghanistan de komende dagen besproken worden. Ontslagnemend minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere (CD&V) feliciteerde de Verenigde Staten.

Vanuit andere Westerse landen komt grote tevredenheid naar boven. De Britse premier David Cameron noemde de dood van Osama bin Laden een grote opluchting. ‘Het is een groot succes dat Bin Laden gevonden is en dat hij zijn terreurcampagne niet meer zal kunnen verder zetten,’ aldus Cameron. Vanuit Parijs noemt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé de dood ‘een overwinning van alle democratieën tegen het terrorisme.’ Rome gaat voor ‘een overwinning van het goed tegen het kwaad.’

De Afghaanse president Hamid Karzai zei in een toespraak dat ‘Osama bin Laden betaalde voor zijn daden.’ Een reactie van de radicaal-islamitische talibanbeweging kan volgens de president verwacht worden, maar hij zei wel dat ‘de taliban hier een les uit moet trekken. De groep moet afzien van zijn strijd.’

Japan verhoogde na de dood van Bin Laden het veiligheidsniveau van de Japanse militaire bases en posten. ‘Het is lastig te voorspellen wat voor vergeldingsacties er kunnen komen’, zei de Japanse minitser van Defensie Kitazwa.

De bezorgdheid om vergeldingen wordt in India zeker gedeeld. ‘Dat Osama bin Laden gevonden is in Pakistan, de aartsrivaal van India, onderstreept het feit dat terroristen van verschillende organisaties in Pakistan een schuilplaats vinden. Dat maakt ons bezorgd’, zei de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Chidambaram.

Ook een lid van de Jemenitische tak van Al Qaeda reageerde. In een telefoongesprek met het Franse persagentschap AFP bevestigde hij de dood van Osama bin Laden en noemde zijn dood een catastrofe voor het netwerk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift