Waar belanden de donaties voor Japan?

Zowel nationaal als internationaal worden er allerhande benefietacties voor Japan georganiseerd. Maar zit het land wel op externe hulp van hulporganisaties te wachten?

Het geld voor Japan stroomt merkbaar trager binnen dan bij voorgaande rampen. Zo zou het bedrag zesmaal lager liggen dan bij de aardbeving in Haïti van 2010. Dit valt deels te verklaren doordat Japan in de perceptie van de mensen een rijk land is. Daar komt nog eens bij dat de Japanse overheid liet verstaan liever samen te werken met andere overheden. Ook de Japanse tak van het Rode Kruis zei dat het land niet op zoek is naar financiering van buitenlandse donoren. Dit werd in samenspraak met het Internationale Rode Kruis besloten.

Buitenlandse reddingsteams worden in Japan wel met open armen ontvangen. Vlak na de aardbeving en de daaropvolgende tsunami riep Japan specifiek de hulp in van de VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. Zo vertrokken er vanuit Christchurch Amerikaanse en Japanse teams naar de zwaar getroffen Japanse Oostkust. In de Nieuw-Zeelandse stad hielpen ze mee bij de reddingsacties ten gevolge van de zware aardbeving op 22 februari.

Misleiding?

De discussie laait weer op over de vraag of hulporganisaties milde schenkers niet op het verkeerde been zetten. Uit cijfers van de New York Times blijkt dat het Amerikaanse Rode Kruis reeds 34 miljoen dollar (24 miljoen euro) ontving, maar slechts tien miljoen dollar (7 miljoen euro) overschreef naar Japan. Hierdoor lijkt het alsof het Rode Kruis misbruik maakt van de tsunami om zelf haar bankrekening aan te vullen.

Benefietconcerten

Desondanks wordt er in de Londense O2 arena een concertreeks georganiseerd ten voordele van het Britse Rode Kruis. Doordat er onduidelijkheid is waar het geld uiteindelijk zal belanden, kiest de Japanese Society in New York voor een andere weg. De opbrengst van hun benefiet gaat naar NGO’s die ter plaatse actief zijn. Hierdoor is er zekerheid dat het opgehaalde geld effectief in Japan gebruikt zal worden.

Rode Kruis Vlaanderen organiseert zelf geen inzamelacties ten voordele van Japan. Maar omdat er wel vragen komen van verenigingen, ex-pats, bedrijven en gewone burgers, is er de mogelijkheid geld te storten op het nummer 53-53 “Help Japan”. Met de Franstalige afdeling van Croix -Rouge werd overeengekomen dat eind april het ontvangen bedrag integraal zal overgemaakt worden aan het Japanse Rode Kruis.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift