Waarheen vliegt uw geld?

Toerisme is veel meer dan een industrie, maar voor miljoenen mensen op de wereld is het toch op de eerste plaats een bron van inkomsten. Nu steeds meer reizigers richting Zuiden vertrekken, rijst de vraag of al het geld dat we op vakantie uitgeven ook bijdraagt tot de ontwikkeling van mensen en landen in de Derde Wereld.
DOSSIER TOERISME

Het internationaal toerisme groeit wereldwijd al vele decennia. Volgens de World Tourism Organisation is de sector vandaag goed voor zo’n 11 procent van het brutowereldproduct en 100 miljoen banen. Tussen 1990 en 2000 steeg het aantal internationale toeristen van 456 miljoen naar 696 miljoen.
Wie dacht dat 11 september een einde zou maken aan die trend, vergist zich. 2001 zorgde wel voor een dipje, maar vorig jaar schoot het aantal internationale toeristen omhoog tot maar liefst 714 miljoen. Europa blijft overigens de voornaamste bestemming, goed voor 411 miljoen toeristen.
Opvallend is dat de groei van de toeristische industrie het sterkst is in de ontwikkelingslanden. In de jaren zeventig trok 1 op de 13 toeristen van een rijk land naar een ontwikkelingsland, nu is dat al 1 op 5. Het voorbije decennium verdubbelde het aantal toeristen in ontwikkelingslanden bijna van 150 miljoen naar 292 miljoen. De 49 minst ontwikkelde landen (MOL’s) zagen het aantal toeristen in hun contreien met niet minder dan 75 procent stijgen. Zwart Afrika is zelfs de grootste groeier: op tien jaar tijd verdrievoudigde het aantal toeristen er tot 18 miljoen. Dat ondanks de teloorgang van toerisme in oorlogslanden Sierra Leone en Liberia.
Uiteindelijk telt niet alleen het aantal toeristen, maar vooral het budget dat ze uitgeven. De cijfers tonen op dat vlak dat de procentuele groei het grootst is in die MOL’s: op 10 jaar tijd zagen zij een stijging van de toeristische omzet met 154 procent, haast driemaal zoveel als de rijke landen. Natuurlijk verdwijnen de absolute cijfers van de MOL’s in het niets in vergelijking met die van pakweg Europa: zelfs met die spectaculaire inhaalbeweging, blijft de kassa in de armste landen steken op 2,5 miljard euro, een fooi vergeleken met de 180 miljard euro in Europa. Toerisme is in elk geval een van de weinige sectoren waarin de MOL’s hun aandeel in de wereldhandel zien toenemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.