Waarnemers keuren Cambodjaanse verkiezingen goed

Een poging van de grootste vier oppositiepartijen in Cambodja om de resultaten van de verkiezingen te verwerpen, kan op weinig begrip rekenen van lokale en internationale organisaties. Die noemen de verkiezingen eerlijk.
De vier partijen riepen de publieke opinie en de internationale gemeenschap eerder deze week in een persbericht op om “de resultaten van de verkiezingen van 27 juli niet te erkennen omdat die gemanipuleerd zijn door de regerende CPP-partij.” Volgens de partijen weerspiegelen de resultaten een campagne van intimidatie, gekochte stemmen en vuile trucs van de CPP in aanloop naar de verkiezingen.
Ze voeren aan dat het succes van de CPP verder in de hand werd gewerkt door op de dag van de verkiezingen legitieme kiezers van de lijsten te verwijderen en frauduleuze “1018-formulieren” te overhandigen aan lokale overheden. Die formulieren maken het mogelijk voor burgers zonder geldige identiteitspapieren om toch te stemmen. Volgens de Cambodjaanse kieswet mogen de formulieren niet op de kiesdag zelf uitgedeeld worden.

Scepsis


De verontwaardigde oppositiepartijen krijgen weinig steun van lokale en internationale waarnemers, bijvoorbeeld de 130 leden van de observatiecommisie van de Europese Unie die al sinds midden juni in Cambodja zijn.
“Ik zou zeggen dat, op basis van de voorlopige resultaten die nu al bekend zijn, de CPP een enorme meerderheid heeft en dat de onregelmatigheden dus op zeer grote schaal gebeurd zouden moeten zijn om een het resultaat ongeldig te maken”, zei Martin Callanan, hoofd van de EU-missie in Phnom Penh tijdens een persconferentie. “We hebben inderdaad bewijzen voor onregelmatigheden gevonden, maar die zijn niet van een dergelijke schaal.”
De definitieve zetelverdeling is nog niet bekendgemaakt, maar de  belangrijkste kiescommissie van Cambodja, het Comité voor Vrije en Eerlijke Verkiezingen, schat dat de CPP ongeveer 57 procent van de stemmen in de wacht gesleept heeft. Die zouden goed zijn voor ongeveer negentig van de 123 zetels in het parlement. De tweede partij, de Sam Rainsy Partij (SRP), haalt 21 procent van de stemmen binnen, en de de Norodom Ranarridh Partij, Funcinpec en de Mensenrechtenpartij halen alledrie minder dan 5 procent.
De schatting bevestigt in grote lijnen de verwachtingen van de CPP zelf en van lokale en internationale waarnemers, die voorspelden dat de CPP een grote overwinning zou behalen.
De meeste organisaties die de verkiezingen volgden, zijn het eens met de EU-missie dat deze verkiezingen een grote verbetering zijn ten opzichte van de vorige stembusgang in 2003. Callanan benadrukte wel dat de sfeer in de aanloop naar de verkiezingen beter was, maar “nog altijd tekortschoot op een aantal belangrijke internationale standaarden voor democratische verkiezingen.” De transparantie was verbeterd, maar de EU-missie wijst erop dat alle aspecten van het kiesproces nog steeds gedomineerd worden door de regerende CPP.
Hij gaf ook toe dat de uitgave van de 1018-formulieren op de kiesdag zelf “een duidelijke inbreuk vormde op de Cambodjaanse kieswet”, maar relatief beperkt voorkwam. “Ik ben mij bewust van de reactie van de oppositiepartijen, maar ik zou ze aanraden om eerst gebruik te maken van het klachtenproces bij de Nationale Kiescommissie”, zei hij.
Het is onduidelijk wat de vier oppositiepartijen nu gaan doen. De SRP heeft wel al een protestbetoging aangekondigd in Phnom Penh.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.