Waarschuwingssysteem redt levens in Bolivia

Een waarschuwingssysteem voor bewoners van de laaglanden van het Noord-Boliviaanse departement Beni redt levens, voedsel en goederen. De Bolivianen krijgen niet meer te maken met de grote onzekerheid door overstromingen.
“La gateadora (de kruipende vloed) is erg gevaarlijk omdat hij meedogenloos is en onverwacht opkomt”, zegt César Cortez, een 72-jarige boer, die op het plein van San Pedro Nuevo, 56 kilometer ten noorden van Trinidad, zit uit te rusten. Trinidad is de hoofdstad van Beni.

Er heerst angst voor de snelle stijging van het water, want binnen een paar uur kan het de vlakten veranderen in meren en oogsten, huizen en soms ook de levens van armen verwoesten.

De regio wordt elk jaar een groot meer in het regenseizoen tussen december en maart. In heel Beni komt 70 procent van het land in die periode onder water te staan.
 
Het landschap van Beni bestaat uit vlakten met grasland en struikgewas, op hoogten van 0 tot 154 meter boven zeeniveau, grote bomen en land dat verdeeld wordt door de rivieren Mamoré
en Ibare, die uitmonden in de Amazone.  

In dit eindeloze vlakke landschap is het moeilijk te voorspellen wanneer de rivieren buiten hun oevers treden. Zelfs op erg zonnige dagen, kan het zomaar gebeuren, zegt Nicolás Aradilla, de plaatselijke magistraat van de boerengemeenschap Los Bambuses.

Verwoestend



Vroeger letten de bewoners op de komst van muggen, reigers en zelfs krokodillen. Hun komst kondigde vaak het water aan, zegt Cortez. De exacte hoogte van de vloed werd afgelezen aan slangen op de daken of slakkeneieren op een bepaalde hoogte, maar die laatste methoden gebruiken de meeste mensen niet meer, zegt hij.

In 2007 en 2008 kreeg de regio te maken met de ergste overstromingen ooit. Er kwamen 165.000 dieren om van de 2,9 miljoen stuks vee. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN stelde vervolgens aan de boeren voor om een early warning system (EWS) in gebruik te nemen.

De gevolgen daarvan waren in 2009 direct merkbaar. In dat jaar kwamen er bij de vloed 35.000 dieren om, 78 procent minder dan in 2008.  “Zo’n systeem was urgent”, zegt coördinator Óscar Mendoza van het EWS-project, “want elke twee jaar zijn er twee overstromingen volgens de statistieken, en eens in de vijf jaar is er een verwoestende vloed.

Geen chaos meer


 
Ruim 80.000 mensen uit Beni (dat totaal ruim 362.000 inwoners heeft), profiteren rechtstreeks van het programma, dat zich uitstrekt over de gemeenten San Javier, San Andrés, San Ignacio de Moxos, Santa Ana, San Ramón, Exaltación en Puerto Siles, die allemaal in het stroomgebied van de Mamoré liggen.

Een radar bij de rivier Grande, op de grens van de departementen Beni, Cochabamba en Santa Cruz, stuurt informatie via een satelliet naar de Nationale Meteorologische en Hydrologische Dienst (Senamhi) in de hoofdstad La Paz.
 
Vanuit La Paz wordt de informatie doorgestuurd naar het early warning system in het departement. Het bericht wordt gekopieerd naar computernetwerken in de gemeenten, zodat die snel weten dat het water in de rivier stijgt en dat de vloed eraan komt. Via radiostations bereikt de waarschuwing de boeren, die hun voedsel, zaden, granen en dieren vervolgens verplaatsen naar platformen twee meter boven de grond.

Het systeem werd bij de laatste overstroming gebruikt en maakte een einde de chaos en de onaangename verassing “dat je huisraad overal ronddrijft als je ‘s ochtends wakker wordt”, zegt Ariel Candia, die verantwoordelijk is voor de Risico Unit in San Javier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.