Wall Street ‘kocht’ deregulering voor vijf miljard dollar

Ruim vijf miljard dollar. Dat is wat Amerikaanse banken, hedgefondsen, verzekeraars en vastgoedimperia de voorbije 10 jaar hebben uitgegeven aan lobbywerk en steun aan politici om verlost te raken van toezicht en wettelijke beperkingen.
Eigenlijk heeft Wall Street daarmee zijn eigen begrafenis georganiseerd, stellen Essential Information en de Consumer Education Foundation in een 231 pagina’s tellend rapport dat ze vandaag (4 maart) publiceerden. De deregulering leidde immers tot de wildgroei die het financiële systeem in de tweede helft van vorig jaar deed imploderen. Essential Information en de Consumer Education Foundation zijn twee Amerikaanse burgerorganisaties die mensen dichter willen betrekken bij het beleid.

Uitverkocht



Volgens “Sold Out: How Wall Street and Washington Betrayed America,” (Uitverkocht: Hoe Wall Street en Washington Amerika hebben verraden) gaven de financiële instellingen en grote vastgoedmakelaars van Wall Street tussen 1998 en 2008 1,7 miljard dollar uit aan politieke bijdragen. Nog eens 3,4 miljard dollar ging naar de meer dan 3000 lobbyisten die zich al die tijd inzetten voor meer deregulering en andere beleidsopties die mee aanleiding gaven tot de financiële crisis waarmee de VS en de rest van de wereld nu zit opgezadeld.

“Het rapport geeft gedetailleerd weer hoe Washington zijn bevoegdheden systematisch verkocht heeft aan Wall Street”, zegt Harvey Rosenfield, de voorzitter van de Californische Consumer Education Foundation. “Programma’s die nog uit de Depressie (van de jaren 30 nvdr) dateerden en die de financiële ineenstorting hadden kunnen voorkomen, werden ontmanteld en waarschuwingen werden verdronken in een oceaan van politiek geld. De Amerikanen werden verraden, en daar betalen we een hoge prijs voor – duizenden miljarden.”

Alle regels weg



Het rapport somt tientallen maatregelen op die het financiële systeem steeds minder beheersbaar maakten. De Financial Services Modernisation Act uit 1999 schafte bijvoorbeeld het verbod af voor gewone banken om ook als investeringsbank en verzekeringsmakelaar op te treden. Daardoor stroomde er veel meer geld naar de nieuwe financiële producten waarmee de bankwereld begon te experimenteren, en werden alle instellingen blootgesteld aan de hoge risico’s die ermee samenhingen.

De auteurs van het rapport schrijven ook dat de toezichthouders nog altijd mogelijkheden hadden om op te treden, maar dat vaak gewoonweg niet deden. Ze ondernamen bijvoorbeeld nauwelijks iets tegen de woekerpraktijken die ingebakken zaten in de leningen aan weinig kredietwaardige Amerikanen. De Federal Reserve trad tussen 2002 en 2007 maar drie keer officieel op tegen de verstrekkers van subprime leningen. De Office of Comptroller of the Currency, die toezicht houdt op bijna 1800 banken, trad tussen 2004 en 2006 ook maar drie keer op om klanten in bescherming te nemen tegen oneerlijke praktijken.

De Amerikaanse wetgever liet na de handel in financiële derivaten te reguleren, stemde in met zelfregulering van investeringsbanken en bouwde de schotten af tussen gewone en investeringsbanken.

Onpartijdig omkopen



De enorme bedragen die de financiële instellingen uitgaven aan politieke steun, maken het aannemelijk dat ze daar iets voor in de plaats kregen. Goldman Sachs pompte de afgelopen meer 46 miljoen dollar in partijkassen en verkiezingscampagnes, de Citigroup meer 108 miljoen en het intussen failliete Merrill Lynch meer dan 68 miljoen dollar.

Volgens het rapport ging ongeveer 55 procent van de giften naar de Republikeinen en 45 procent naar de Democraten. Dat weerspiegelt de machtsverhouding tussen de twee grote partijen tussen 1998 en 2008. Bij de verkiezingscampagne van 2008 ging iets meer dan de helft van de bijdragen van Wall Street naar de Democraten.

De financiële instellingen hadden ook een legioen lobbyisten in dienst – bijna 3000 in 2007 alleen. Lobbybedrijven rekruteren veel voormalige regeringsmedewerkers, die veel invloed hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.