Wanneer wordt Belgische chocolade eindelijk duurzaam?

Chocoladebedrijven engageren zich om kinderarbeid uit hun productieketen te bannen, de consument kiest steeds vaker voor kindvriendelijke fairtradechocolade, verschillende overheden zetten het probleem op de agenda. Maar België, hét chocoladeland, blinkt uit in afwezigheid. Onze federale overheid blijft mee verantwoordelijk voor de bittere nasmaak die veel chocolade nog altijd heeft.

  • CC Trees ForTheFuture Een cacaoproducent in Ghana. Zelfs Ivoorkust en Ghana nemen stappen tegen kinderarbeid in de cacaosector, terwijl België nalaat om zijn chocolade, een van de belangrijkste exportproducten, duurzamer te maken. CC Trees ForTheFuture

In West-Afrika werken nog altijd enkele tienduizenden kinderen in gevaarlijke omstandigheden. In 2005 werd de Tulane-universiteit in New Orleans (VS) aangesteld om de vooruitgang op het terrein te onderzoeken. Maar uit de jaarlijkse rapporten van Tulane blijkt een ontstellend gebrek aan vooruitgang.

Sinds 2010 zet Oxfam-Wereldwinkels, samen met gelijkgestemde organisaties in Europa, overheden en bedrijven onder druk om de problematiek aan te pakken. We schuiven eerlijke handel naar voren als alternatief. Want eerlijke handel elimineert kinderarbeid en bestrijdt ook de oorzaak ervan: de extreme armoede onder de cacaoboeren.

Bedrijven doen beloftes

Er is een duidelijke kentering merkbaar in de cacaosector. Joanna Scott van de Global Issues Group, die de chocolade-industrie vertegenwoordigt, zei het heel duidelijk: “We hebben heel wat kinderen bereikt, maar na tien jaar is dit te weinig. Als sector moeten we meer doen.”

En de eerste stappen in die richting zijn gezet. Chocoladegigant Barry Callebaut biedt chocolade met Max Havelaar-label aan aan bakkers en chocolatiers. Ook Mars, Nestlé, Kraft en Ferrero gaven het laatste jaar te kennen het probleem te zullen aanpakken en stelden deadlines voorop.

De snelheid waarmee de ambitieuze beloftes elkaar opvolgen, toont aan dat het kinderarbeidprobleem hoog op de agenda staat van de chocolade-industrie. Geen enkel bedrijf wil tegenover de consument een slecht imago hebben. Oxfam-Wereldwinkels engageert zich om de bedrijven aan hun woord te houden. We vragen de bedrijven regelmatig naar hun concrete stappenplan om het probleem én zijn belangrijkste oorzaak, armoede, aan te pakken.

België hinkt achterop

Oxfam-Wereldwinkels richt haar pijlen ook op de overheid. De federale regering kan het initiatief nemen om chocolade, de Belgische trots, op een duurzame en menswaardige manier te produceren. We vragen dat de overheid een rondetafeloverleg opstart waar de chocolade-industrie, het middenveld en de overheid samen werk maken van een cacaosector zonder kindslavernij. In het buitenland zijn al goede voorbeelden te vinden. België kan niet achterblijven.

Nederland heeft een intentieverklaring waarin staat dat tegen 2025 alle chocolade in de Nederlandse winkelrekken duurzaam moet zijn. Er is een concreet stappenplan opgesteld. Ook Duitsland engageerde zich al. Europa keurde in maart van dit jaar een ‘Resolutie tegen kinderarbeid in de cacaosector’ goed.

Zelfs Ivoorkust en Ghana starten een dialoog tussen de producenten, de overheid en de chocoladebedrijven. De Ivoriaanse coöperatie Kavokiva, waarmee wij samenwerken, adviseerde haar nieuwe overheid over het nationale plan tegen kinderarbeid. En ondertussen neemt België nog altijd geen initiatief om een van zijn belangrijkste exportproducten duurzamer te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.