'Wapenlobby krijgt vrij spel'

De verlenging van een overgangsperiode en een uitbreiding van de lijst van wettige redenen voor het bezit van een wapen geven de wapenlobby vrij spel, zegt Spirit-voorzitter Geert Lambert op basis van de tweede versie van de formateursnota van Yves Leterme.
‘Hoewel verschillende provinciegouverneurs aan informateur Reynders lieten weten dat een verlenging van de amnestieperiode niet wenselijk of opportuun is, komt die verlenging er toch. Dat uitstel past perfect in de strategie van de wapenlobby’, laat Lambert weten in een persbericht.
In de nota wordt ook nog voorgesteld de wapenexportcontrolemechanismen beter op elkaar af te stemmen, waardoor de gewesten ondermeer meldingsplicht zouden hebben aan de federale overheid, waarop de federale overheid de mogelijkheid zou krijgen op dossiers naar zich toe te trekken. Vlaanderen voerde in 2005 voor 150 miljoen euro wapens uit. MO* maakte in 2006 de balans op van de regionalisering van de wapenhandel.

Clusterbommen


De vorige regering keurde op 16 februari 2006 een wetsontwerp goed dat gebruik, productie, export en opslag van clusterbommen verbiedt. België was het eerste land ter wereld dat clusterbommen en hun submunitie illegaal maakt. De nieuwe regering neemt zich voor om internationaal concrete stappen te blijven nemen tegen clustermunitie, en bij uitbreiding antihanteerbaarheidsmechanismen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3057   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift