'Wapenlobby krijgt vrij spel'

De verlenging van een overgangsperiode en een uitbreiding van de lijst van wettige redenen voor het bezit van een wapen geven de wapenlobby vrij spel, zegt Spirit-voorzitter Geert Lambert op basis van de tweede versie van de formateursnota van Yves Leterme.
‘Hoewel verschillende provinciegouverneurs aan informateur Reynders lieten weten dat een verlenging van de amnestieperiode niet wenselijk of opportuun is, komt die verlenging er toch. Dat uitstel past perfect in de strategie van de wapenlobby’, laat Lambert weten in een persbericht.
In de nota wordt ook nog voorgesteld de wapenexportcontrolemechanismen beter op elkaar af te stemmen, waardoor de gewesten ondermeer meldingsplicht zouden hebben aan de federale overheid, waarop de federale overheid de mogelijkheid zou krijgen op dossiers naar zich toe te trekken. Vlaanderen voerde in 2005 voor 150 miljoen euro wapens uit. MO* maakte in 2006 de balans op van de regionalisering van de wapenhandel.

Clusterbommen


De vorige regering keurde op 16 februari 2006 een wetsontwerp goed dat gebruik, productie, export en opslag van clusterbommen verbiedt. België was het eerste land ter wereld dat clusterbommen en hun submunitie illegaal maakt. De nieuwe regering neemt zich voor om internationaal concrete stappen te blijven nemen tegen clustermunitie, en bij uitbreiding antihanteerbaarheidsmechanismen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.