Wapenstilstand brengt Burundi niet tot rust

Ondanks de vredesgesprekken tussen de Burundese regeringspartij en de rebellengroeperingen moet de overheid meer doen om het politieke geweld te stoppen, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
In het rapport “Pursuit of Power: Political Violence and Repression in Burundi” beschrijft de organisatie 23 moorden door zowel de overheid als de rebellen tussen januari en april 2009. Eén van de rebellengroepen, de Forces nationales de libération (FNL), doodde zelfs één van haar eigen aanhangers, Abraham Ngendakumana, en kidnapte een andere, Jean Baptiste Nsabimana, omdat ze het oneens waren met beslissingen van de groep over het vredesproces, zegt HRW.

Intimidatie



Volgens het rapport heeft de regeringspartij tussen juni 2008 en april 2009 meer dan 120 mensen gearresteerd die geassocieerd worden met oppositiepartijen. Ze werden ervan beschuldigd deel te nemen aan illegale meetings of de president of een magistraat beledigd te hebben.

Vredesgesprekken tussen de regeringspartij, de Conseil national pour la défense de la démocratie - Forces pour la défense de la démocratie (CNDD-FDD), en de enige overblijvende rebellenbeweging, de FNL, maken vooruitgang nu de regering probeert de FNL in verschillende overheidsorganen te integreren. Dat proces begon in 2006 na een akkoord tussen de twee kampen, maar werd opgeschort toen de overheid weigerde in te gaan op de eis van het FNL op meer macht in de nieuwe regering. In mei 2008 werd een staakt-het-vuren getekend dat nog steeds van kracht is.

Burundi plant volgend jaar verkiezingen en er wordt gevreesd dat die tot nog meer geweld zullen leiden. “De regeringspartij en de voormalige FNL-rebellen zijn te snel geneigd tot misbruiken om hun politieke rivalen te intimideren”, zegt Georgette Gagnon van HRW in Afrika. “Maar dat is niet de juiste weg naar betekenisvolle verkiezingen of een degelijke toekomst voor het Burundese volk.”

Straffeloosheid



“Moorden, arrestaties en andere vormen van repressie zorgen ervoor dat de Burundese bevolking in de angst leeft dat het uitdrukken van hun politieke mening consequenties met zich mee zal brengen.”, zegt ze. “Hun rechten zijn in gevaar zolang de regeringspartij en de voormalige rebellen geen verantwoording moeten afleggen voor hun daden.”

HRW roept de regering en de FNL daarom op om onmiddellijk het geweld te stoppen en vraagt internationale organisaties om het vredesproces te steunen. De organisatie vindt ook dat internationale diplomaten actiever het geweld en de mensenrechtenschendingen zouden moeten veroordelen.

“Nu Burundi dichter bij de verkiezingen komt, is er stevige actie nodig van de regering om het politieke geweld te stoppen en een einde te maken aan de straffeloosheid. Ze moet ook de voorwaarden scheppen waarbinnen de inwoners van het land hun mening vrij kunnen uiten en hun burgerrechten kunnen uitoefenen door te stemmen voor de kandidaat van hun keuze”, zegt het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.