Warmer Tanganyikameer bedreigt visvangst in Oost-Afrika

De opwarming van het Tanganyikameer vormt een bedreiging voor de visvangst in Oost-Afrika. Dat blijkt uit een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.
Het Tanganyika-meer is een van de oudste meren ter wereld en het op een na grootste in Afrika. Het is van enorm economisch belang voor de regio en een levensbelangrijke bron van dierlijke eiwitten voor de bevolking in de landen rond het meer: Burundi, de DRC Congo, Tanzania en Zambia. Het biedt werkgelegenheid aan naar schatting een miljoen mensen.
Maar de visvangst wordt bedreigd door een afnemende groei van plankton en algen, de basis van de voedselketen. De wetenschappers hebben nu de link gelegd tussen die afnemende productiviteit en de stijgende temperatuur van het water. Ze onderzochten de veranderingen in de temperatuur tijdens de voorbije 1.500 jaar aan de hand van sedimentenonderzoek. Daaruit bleek dat het water de voorbije eeuw sterk opwarmde en de voorbije decennia toptemperaturen haalde als gevolg van de klimaatverandering.
Die opwarming heeft enkel effect op de bovenste laag water, niet op de middelste en onderste laag. Door dat grotere temperatuurverschil wordt de vrije circulatie van zuurstof en voedingsstoffen doorheen het meer gehinderd. Hoe warmer het water, hoe minder zuurstof er te vinden is, en hoe meer de visbestanden in gevaar komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.