Washington krijgt lik op stuk aan Braziliaanse grenzen

De vingerafdrukprocedure en fotosessie die Brazilianen te wachten staat in de Verenigde Staten, moeten inwoners van de Verenigde Staten eveneens ondergaan in Brazilië. Het voert de spanning tussen beide landen op aan de vooravond van de top tussen Noord- en Zuid-Amerika.

Brazilië reageerde met verontwaardiging op de nieuwe antiterroristische verordening van de regering-Bush. Die verplicht duizenden buitenlanders een doorlichting te ondergaan, inclusief fotoregistratie en vingerafdrukken, alvorens ze het land binnen mogen. West-Europeanen zijn vrijgesteld van de maatregel. De Braziliaanse rechter Julier Sebastiao da Silva paste het principe van wederkerigheid toe en verordende dezelfde behandeling voor burgers van de Verenigde Staten. De maatregel ging in effect op één januari, en geniet veel bijval bij de bevolking.

‘Arrogant’ en ‘stom’ noemden velen de nieuwe maatregel van de Bush regering op het lezersforum van het Estado persagentschap. De meer dan 200 reacties die dinsdag en woensdag binnenliepen op het lezersforum lieten aan duidelijkheid niets te wensen over: de Brazilianen staan achter de beslissing van da Silva om burgers van de Verenigde Staten op de rooster te leggen.

Cardiologe Marcia Barbosa, voorzitster van een vereniging voor cardiologen, is niet te spreken over de behandeling die haar bij een werkbezoek aan de Verenigde Staten te wachten stond. Ze werd volgens haar zeggen als een crimineel behandeld, en mocht het land niet binnen. Barbosa is één van de velen die de beslissing van da Silva ´absoluut correct` vinden. Ik hoop dat de Braziliaanse regering niet terugkomt op het principe van wederkerigheid, zegt ze.

Er is nochtans heel wat druk om de beslissing ongedaan te maken. De toeristische sector vreest te lijden onder de maatregel, vooral met carnaval en het zomerreces in het zuidelijke halfrond voor de deur. De procedure geeft aanleiding tot ellenlange rijen en morrende toeristen. Vermits vingerafdrukken in Brazilië nog met de hand genomen worden, houden mensen er inktvingers aan over. Omwille van het gebrek aan aangepaste technologie en het mogelijk verlies aan inkomsten door toerisme, vindt een aantal Brazilianen dat de populaire maatregel toch best opgeheven wordt.

De uitspraak van da Silva viel niet in goede aarde bij de Verenigde Staten. Een bedrijf dat van plan was een bonusreis naar Brazilië aan te bieden aan 240 werknemers heeft al aangekondigd dat de excursie een andere bestemming zal krijgen. En de maatregel doet een schep bovenop de al bestaande spanning tussen Brazilië en de Verenigde Staten. Brazilië contesteert momenteel het leiderschap van Washington in de onderhandelingen over een vrijhandelszone tussen de Amerika´s. De voorbije maanden oogstte het land meermaals wrevel in Washington. Tijdens de vijfde ministerbijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie in Mexico afgelopen september leidde Brazilië de alliantie van ontwikkelingslanden - de zogenoemde G20 - die de voorstellen van de Verenigde Staten en van de Europese Unie blokkeerde. En het bezoek van de Braziliaanse president aan vijf Arabische landen deed ook al geen goed aan de zaak, evenmin als zijn protest tegen de invasie van Irak.

Hoe de nieuwe maatregel het pan-Amerikaanse overleg dat maandag en dinsdag plaatsvindt in de Mexicaanse stad Monterrey zal beïnvloeden, is nog niet duidelijk. Celso Amorim, de Braziliaanse minister van buitenlandse zaken heeft wel een formeel verzoek ingediend bij de Verenigde Staten om Brazilianen te schrappen van de lijst met nationaliteiten die de stringente controle moeten passeren. Hij pleegt hierover overleg met de Amerikaanse ambassadeur in zijn land. Brazilië eist momenteel ook een visum voor reizigers uit de Verenigde Staten, net als omgekeerd het geval is. Niet alle Brazilianen vinden de oog om oog, tand om tand aanpak van de regering een goede zaak. Zoals Alberto Rodrigues het uitdrukte op het lezersforum van Estado: Je kan paranoia niet bestrijden met paranoia.

Mario Osava

xml=3

Ref: la na ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.