Washington wil greep op IMF lichtjes lossen

De Amerikaanse regering is bereid om de stemmenverdeling bij het Internationaal Monetair Fonds zo te wijzigen dat Aziatische groeilanden meer te zeggen krijgen. Maar waarnemers waarschuwen dat het gaat om een doorzichtige poging om de oprichting van een Aziatisch monetair fonds te verhinderen en toch de Amerikaanse dominantie te behouden.

Als landen sterk groeien en aanzienlijk bijdragen tot de mondiale economie, dan moet hun positie binnen het IMF versterkt worden, zei Randal Quarles, de Amerikaanse onderminister van Financiën, dinsdag in het parlement. Dat is essentieel om de centrale positie van het IMF in financiële systeem te bewaren.

Dat klinkt zijn aziatische collega’s als muziek in de oren. De westerse industrielanden hebben een bijna absolute macht in zowel het IMF als de Wereldbank, zeiden de Aziatische ministers in april nog in een gezamenlijke klaagzang. Dat ondermijnt de legitimiteit van het Fonds en de Bank.

Dat Washington nu plots oren heeft naar de oude klaagzang van de ontwikkelingslanden heeft veel te maken met de plannen om een Aziatische versie van het IMF en de Wereldbank op te richten. In mei sloten China, Japan, Zuid-Korea en tien Asean-landen een akkoord om een netwerk van bilaterale munthandel op te richten. De facto creëren ze daardoor een Aziatisch monetair fonds dat het IMF concurrentie aandoet.

De Aziatische landen hebben grote geldreserves opgebouwd. Dat stelt hen in staat om onderling te lenen en het IMF buiten spel te zetten. Ze hoeven dan ook geen rekening te houden met de voorwaarden die de VS als grootste aandeelhouder opleggen. Het IMF legde in het verleden vaak economische hervormingen op waar hun transnationale bedrijven van profiteren. Maar nu hebben de Oost-Aziatische landen de grootste reserves en de snelste groeicijfers.

Er zijn ideeën in omloop om ook de Wereldbank meer concurrentie aan te doen. De Economische en Sociale Commissie voor Azië en de Stille Oceaan (Escap) lanceerde onlangs het idee om de Aziatische Ontwikkelingsbank een broertje te geven. Een Aziatische Investeringsbank zou miljarden kunnen lenen aan privé-bedrijven in ontwikkelingslanden, opperde de VN-instelling.

Washington is bereid te tornen aan de quota (eigenlijk participaties) die de stemmen binnen het IMF verdelen. Die participaties weerspiegelen het economische gewicht van de 184 lidstaten al lang niet meer. De VS hebben samen met de zes andere leden van de G7 ongeveer 60 procent van de stemmen in handen. Quarles zei dinsdag dat er geschoven kan worden binnen het bestaande quotatotaal. Van een uitbreiding van de quota was geen sprake.

Veel IMF-watchers vermoeden dat de hervorming een tactiek is van de VS om het IMF relevant te houden en het Amerikaanse overwicht binnen de instelling te behouden. De VS willen de Aziatische landen het maximaal aantal stemmen geven zonder het dominante aandeel van de VS op te geven, zegt Rick Rowden, van de ngo ActionAid International USA. Maar Financiën gaat de controle over de winkel en de dominantie in de bestuursorganen van het IMF nooit afstaan. Het Aziatisch Monetair Fonds vóór zijn, daar draait het om. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.