Washington wil sterkere Latijns-Amerikaanse legers

Washington wil op langere termijn graag sterkere legers in de Latijns-Amerikaanse landen. Activisten zoals Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel waarschuwen dat de VS alleen maar hun suprematie willen handhaven.

  • IPS/Raul Pierri De Ministers van Defensie van Noord- en Zuidamerika tijdens de opening van de conferentie. IPS/Raul Pierri

Op de gisteren beëindigde conferentie van Amerikaanse defensieministers, in het Uruguayaanse Punta del Este, pleitten de Verenigde Staten voor sterkere bi- en multilaterale banden met de buren.

“De laatste twintig jaar raakten onze volkeren, onze economieën, onze culturen en onze waarden meer met elkaar verbonden, niet alleen omdat we buren zijn maar ook omdat de landen van de westelijke hemisfeer één familie vormen”, zei de Amerikaanse defensieminister Leon Panetta.

Vorige week maakte Washington de krachtlijnen bekend voor zijn nieuwe defensiebeleid voor het Amerikaanse continent. Nauwere samenwerking moet een antwoord bieden op drughandel, terrorisme, internationale georganiseerde misdaad, cybercriminaliteit en natuurrampen.

Zoveel linkse regeringen

Washington wil alleen maar sterkere Latijns-Amerikaanse legers die het voor zijn eigen kar kan spannen, zegt de Argentijnse mensenrechtenactivist en Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel. Nu de regio zoveel linkse regeringen telt, zoeken de Verenigde Staten naar excuses om hun invloed te laten gelden.

Pérez Esquivel leidt een campagne die de militaire basissen van de VS weg wil uit Latijns-Amerika en de Caraïben en zich tegen de inzet van militairen voor taken van openbare veiligheid verzet.

Panetta zelf gaf op de top in Uruguay toe dat “de inzet van militairen om de openbare orde te handhaven geen oplossing op lange termijn is.” Maar zolang de politie die ordehandhaving niet aankan, zal Washington de Latijns-Amerikaanse legers helpen de “nieuwe bedreigingen” te bekampen, zei hij.

Mensenrechten

Nooit pakken ze de grote drughandelaars, en in landen als Colombia en Mexico is ook het leger zelf bij de drughandel betrokken, merkt Pérez Esquivel op.

In Mexico heeft de regering van Felipe Calderón meer dan zestigduizend militairen ingezet tegen de drughandel, met de steun van Washington. Volgens humanitaire organisaties is dit helemaal mislukt en zijn tienduizenden mensen gedood of op de vlucht geslagen.

Zowel in Mexico, Honduras als Colombia is het leger al meermaals beschuldigd van mensenrechtenschendingen.

Geen consensus

De 28 landen die op de top aanwezig waren, bereikten over heel wat thema’s geen consensus. Vooraf was bijvoorbeeld overeenstemming over de noodzaak om het inter-Amerikaanse defensiesysteem, dat nog uit de Koude Oorlog dateert, te hervormen, maar op de top zelf beperkten de ministers zich tot een oproep aan de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om werk te maken van die hervorming.

Er kwam wel een meerderheid uit de bus, weliswaar na een hard debat, over de oprichting van een Samenwerkingssysteem voor Humanitaire Hulp bij Natuurrampen, een voorstel van Chili dat door de VS en Canada gesteund werd. Toetreding tot dat systeem gebeurt op vrijwillige basis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift