Wat rest

Met zijn romandebuut Wat rest zet film- en theaterregisseur Peter van Kraaij een monument van emoties op papier. Hij brengt een autobiografisch verhaal over zijn overrompelende ontmoeting met de Rwandese Lin en haar dochter Ange, die voor enige tijd zijn leven helemaal op zijn kop zouden zetten.

Lin heeft haar portie gruwel gezien en kan zich niet meer binden. Haar dochter Ange geeft zich vol overgave –zoals alleen kinderen dat nog kunnen– over aan alle affectie die ze maar krijgen kan. Het ik-personage ontmoet hen op een moment van leegte in eigen leven en focust heel zijn zijn op de redding van Lin en Ange maar ook van zichzelf.

Het verhaal speelt zich af in Brussel, Antwerpen, Amsterdam en Kigali, tussen mensen van verschillende culturen, maar de grootste vervreemding die van Kraaij op papier weet te zetten is die van zichzelf. ‘Mijn dada is met een minimum aan woorden en zinnen een zo groot mogelijke wereld op te roepen’, zei van Kraaij ooit over zijn romandebuut. Hierin slaagt hij met vlag en wimpel.

De thema’s die hij aansnijdt, zijn groter dan het leven zelf: een allesverwoestende genocide, en een verliefdheid die de mat vanonder iemands voeten trekt. Van Kraaij brengt het allemaal zo intiem, en in korte toegankelijke zinnen die precies kloppen, dat het leest alsof je er zelf bij was.

Wat rest door Peter van Kraaij is uitgegeven door De Bezige Bij. 189 blzn. ISBN 9789085424055.

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Reyghere (Brugge) en de Acco boekhandels van Gent, Antwerpen en Leuven. Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. De korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur