“Water cruciaal in bedwingen van voedselcrisis”

Volgens Colin Chartres, directeur-generaal van Internationaal Instituut voor Waterbeheer (IWMI) ligt watertekort aan de basis van de huidige voedselcrisis. Hij pleit daarom voor meer onderzoek naar een duurzaam waterbeheer.
De wereld zal het in de toekomst met minder water moeten doen. De beperking van water zal zich ook laten voelen in de landbouwsector die een productietekort riskeert. Met de bevolkinsexplosie die de komende decenia verwacht wordt, zal dit volgens Chartres ongetwijfeld leiden tot meer armoede als er niets ondernomen wordt.

Concurrentie op de watermarkt
Een evenwichtige verdeling van water om voedsel te produceren schept de mogelijkheid om armoede te bestrijden. Maar volgens Chartres is het een moeilijke taak. ‘Er is veel concurrentie van een aantal andere watergebruikers zoals snelgroeiende steden, biobrandstoffen, industriën en mensen die hun diëten veranderen naar producten die meer water vereisen.’
Om hier weerwerk tegen te bieden is er volgens hem nood aan meer innovatieve technieken rond waterbeheer en voedselproductie.

Klimaatsverandering
Een tweede factor die de landbouwproductie in de toekomst zal bedreigen is de opwarming van de aarde. ‘Sommige landen zoals Australië, landen aan de Middellandse Zeekust en zelfs ook hier in Sri Lanka (waar de hoofdkantoren van IWMI gevestigd zijn) hebben de effecten van de klimaatsverandering al grondig gevoeld.’
Maar niet iedereen is zich hier even goed van bewust. Centraal-Aziatische rivieren die in het al zwaar geteisterde Aralmeer uitmonden, zullen volgens schattingen zo’n 30 procent van hun watertoevoer verliezen omwille van smeltende gletsjers en een terugvallende sneeuwgrens. Opnieuw riskeren irrigatielandbouwers de grote slachtoffers te worden.
‘We kunnen niet eenvoudigweg nieuwe diersoorten en gewassen baren om meer productie te creëren’

‘We kunnen niet eenvoudigweg nieuwe diersoorten en gewassen baren om meer productie te creëren’, zegt Chartres. Het enige wat we kunnen doen is veel zorgzamer omspringen met ons watergebruik, want op lange termijn zullen we het met minder moeten doen.’ Deze duurzame aanpak moet volgens IWMI tot over de landsgrenzen gaan en later ook over de continentsgrenzen.
 
Onderzoek en ontwikkeling
Vorig jaar publiceerde IWMI een uitgebreide analyse over de te nemen maatregelen indien we nog 2.3 miljard extra mensen van voedsel willen voorzien tegen 2050. De conclusie was dat er veel meer financiële middelen moesten komen voor onderzoek en ontwikkeling naar deze problematiek. Hoewel de Wereldbank ook al aangaf dat het investeren in O & O veel effectiever is dan het uitreiken van subsidies, zijn het aantal investeringen hierin de laatste jaren gedaald.
Bovendien is er volgens IWMI een duidelijk verband tussen het gebrek aan investeringen en de niet gehaalde meerproductie die nochtans wel verwacht werd.

Financiële crisis
Voor investeringen is er natuurlijk wel geld nodig, en de huidie financiële crisis valt daarbij niet echt op het juiste moment. ‘Maatregelen voor een beter waterbeheer zullen veel kosten vragen, maar zijn noodzakelijk voor de economie en de armoedebestrijding waar velen nog op wachten‘, besluit Chartres.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.