Watermanagement cruciaal voor ontwikkeling toerisme

Watermanagement zal de komende jaar van groot belang zijn voor de ontwikkeling van toerisme in Afrika. Dat blijkt uit een discussietekst die gisteren (dinsdag) werd gepresenteerd op het Afrika-forum van de Internationale Toerismebeurs in Berlijn.


De Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties schat dat 77 miljoen toeristen, drie keer zoveel als in 1995, in 2020 Afrika zullen bezoeken. Deze prognose kan alleen uitkomen als de juiste omstandigheden worden gecreëerd, zegt Karl Wolfgang Menck van het Hamburgischen Welt-Wirtschafts-Archiv (HWWA), schrijver van het document.

Tot nu toe kreeg watermanagement in Afrika zo weinig aandacht, omdat de belangrijkste toeristische bestemmingen meestal geen problemen hebben met de watervoorziening. Ongeveer 40 procent van alle toeristen die Afrika bezoeken, gaat naar bestemmingen in Noord-Afrika. Maar de watervoorziening in zuidelijk Afrika, waar een derde van de toeristen naartoe gaat, is allesbehalve toereikend. Water wordt uit rivieren en meren gepompt en wordt over enorme afstanden vervoerd. Dat gaat gepaard met hoge kosten. Bovendien is de situatie verslechterd doordat overstromingen gevolgd worden door droogteperioden. In Oost-Afrika, ook goed voor 30 procent van de toeristen, en West-Afrika, waar weinig toeristen komen, is het niet veel beter.

De zorg van Menck wordt gedeeld door het VN-milieuprogramma UNEP in Nairobi. Volgens de in 2002 gepubliceerde Africa Environment Outlook van UNEP heeft Afrika wereldwijd gezien beschikking over 9 procent van de zoetwaterbronnen. De meeste van deze bronnen bevinden zich in West-Afrika en Centraal-Afrika. Noord-Afrika, de Hoorn van Afrika en zuidelijk Afrika zijn minder bedeeld.
Het meest waterrijke land, de Democratische Republiek Congo, heeft bijna 25 procent van de verswaterbronnen in Afrika. Mauritanië, het droogste land in Afrika, heeft slechts beschikking over 0,01 procent van het totaal.

Gemiddeld is er in Afrika 5.720 kubieke meter per bewoner per jaar beschikbaar. Wereldwijd is dat gemiddeld 7.600 kubieke meter, met grote regionale verschillen.

Volgens Giulia Carbone van UNEP leven momenteel 206 miljoen Afrikanen in gebieden waar waterschaarste heerst. In 2025 zal dat aantal door de bevolkingsgroei zijn toegenomen tot 700 miljoen. Van deze mensen zullen naar schatting 440 miljoen het moeten doen met minder dan 1000 kubieke meter per jaar.

Vijftig jaar geleden was er voor elke Afrika vier keer zoveel water als nu. Er zijn nu watertekorten voor gewassen, vee, industrie en sanitaire voorzieningen in de steden. Bijna overal wordt drinkwater schaarser, zegt UNEP.

De groeiende behoefte aan zoetwater stelt Afrikaanse landen voor problemen. Er moeten initiatieven worden ontplooid voor beter waterbeheer op lokaal niveau, maar die vragen ook om nationale en internationale samenwerking. UNEP verwacht dat door de groei van het toerisme de druk op de watervoorraden nog verder zal toenemen, ook al is de toeristische sector relatief gezien geen grote waterverbruiker. Dat neemt niet weg dat het bevorderen en ontwikkelen van duurzaam gebruik van water volgens Menck onderdeel van alle vormen van toerismeontwikkeling moet zijn. Hotelgasten, personeel en ook de lokale bevolking moeten aangespoord worden om zo weinig mogelijk water te verspillen.
Sommige Afrikaanse landen zijn daar al mee bezig. In het Nieuw Partnerschap voor de Ontwikkeling van Afrika (NEPAD), het economisch herstelprogramma voor Afrika, hebben Afrikaanse regeringen zich uitgesproken voor milieuvriendelijk toerisme. En dat kan niet zonder adequaat watermanagement, zegt Menck.

De Internationale Toerismebeurs in Berlijn werd gisteren (dinsdag) afgesloten. Er namen reisorganisaties en touroperators uit 178 landen aan deel. Afrikaanse deelnemers kwamen uit Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Kenia, Ethiopië, Tanzania, Rwanda, Uganda, Ghana, Gambia, Eritrea en Mauritius.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.