Waterschaarste verdubbeld in Jordanië

De afgelopen zomer kampte Jordanië met extreme waterschaarste. Het watertekort steeg tot 25 miljoen kubieke meter, twee maal meer dan verwacht. Minister van Water en Irrigatie Mohammed Najjar wil dat er actie wordt ondernomen, maar laat daarbij de grootste verspillers ongemoeid.

  • Templar1307 Het zwembad van een vakantieoord aan de Dode Zee in Jordanië. Hotels zijn een grote verbruiker van water in het land. Templar1307

Problematiek verergert

Vorig jaar was er een watertekort tussen de 10 en 11 miljoen kubieke meter in Jordanië, nu is het tekort dus meer dan dubbel zo groot. De minister wijt de daling in de watervoorziening aan slecht functionerende pompstations en aan het zwakke regenseizoen. Een gevolg is dat de waterverdeling in sommige gebieden ontoereikend werd.

Najjar voegde eraan toe dat de toename aan toeristen, terugkerende studenten en expats het waterverbruik eveneens de hoogte hebben ingejaagd. Hij gaf ook melding van 155 stroomonderbrekingen bij de waterbronnen dit jaar. Deze onderbrekingen veroorzaakten storingen bij de toevoer en verdeling van water bij een derde van de abonnees. Regelmatig beschikten veel huishoudens tot tien dagen lang niet over nieuwe watertoevoer.

Ook het illegaal aftappen van water is volgens Najjar een van de belangrijkste factoren die ervoor zorgden dat bepaalde netwerken afgesloten werden. De minister wil dat er opgetreden wordt tegen de overtreders die deze stroompannes veroorzaken.

Business en luxe

Opmerkelijk is dat Najjar geen maatregelen neemt tegen de grote waterverbruikers zoals grote hotelcomplexen en bananenplantages. De grote luxeresorts en hotels creëren jobs, maar hun waterverbruik is hallucinant groot. In de regio van de Dode Zee en in woestijnachtig gebied bijvoorbeeld werden heel wat hotels neergepoot. Deze verbruiken grote hoeveelheden water voor hun gasten, maar vooral ook voor hun zwembadcomplexen en sportterreinen. De lokale bevolking wordt er meestal niet tewerkgesteld, in tegenstelling tot wat de hotels willen laten uitschijnen.

Een andere wateropslorper is de extreem toenemende bebouwing. De hoofstad Amman barst uit haar voegen, elk jaar wordt de stad zichtbaar groter. Sommige projectontwikkelaars willen namelijk in de voetsporen treden van Dubai. De megalomane infrastructuurwerken vergen veel water van Jordanië.

De Jordan Inbound Tour Operators Association (JITOA), de overkoepelende touroperatorsorganisatie, beweert duurzaam te handelen, maar erkent wel het waterprobleem. Ze vergoelijken hun schuld door erop te wijzen dat ze hotels aanzetten om het water te herbruiken voor irrigatie. Maar dat weegt niet op tegen de verspilling. De resorts betalen  grote sommen geld aan de regering voor water en elektriciteit, waardoor deze niet echt geïnteresseerd is in een duurzame visie. ‘Het zijn de nadelen van de business, al zou Jordanië zich beter focussen op kleinschalige bedrijven’, geeft JITOA toe.

Meer inspanningen vereist

Toch levert Jordanië wel degelijk inspanningen voor duurzaamheid via opleidingen en workshops, maar het is duidelijk dat de waterproblematiek een andere aanpak vereist, vinden veel bezorgde Jordaniërs. Ahmed Al-Kofahi, CEO van de Jordan Environmental Society (JES), een milieubeschermingsorganisatie, betreurt dat het Ministerie van Milieu niet effectief te werk gaat. Het ministerie werd pas opgericht in 2003, maar veel duurzaams wordt er volgens hem niet uitgevoerd.

‘Ook het Ministerie van Toerisme is vooral bezig met marketing’, verzucht Al-Kofahi. Velen vinden met hem dat de staat duidelijke richtlijnen zou moeten verstrekken aan de hotels, aangezien er nu amper controle noch overzicht is. Er is geen roep om certificaten in te voeren, en een consequent beleid is er evenmin. Volgens de berekeningen van de Verenigde Naties is Jordanië nochtans een van de meest dorstige landen. De waterschaarste heeft immers niet enkel rechtstreekse invloed op de huishoudens, maar ook op de oogsten waarvan mensen moeten leven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.