'We zijn allemaal kinderen van migranten'

Zoals ieder jaar viert het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (Centrum) de Internationale Dag van de Migrant met een specifieke actie. Dit jaar koos het Centrum de slogan “We zijn allemaal kinderen van migranten” als het centrale thema van deze campagne.
18 december werd door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Migrant. De VN nodigt de lidstaten uit om die dag in de verf te zetten “door informatie over de mensenrechten en fundamentele vrijheden van migranten te verspreiden, ervaringsgegevens uit te wisselen en maatregelen te nemen om de bescherming van migranten te verzekeren.”
“Migratie is een fenomeen dat altijd al bestaan heeft en dat ook altijd zal blijven bestaan”, legt Jozef De Witte, directeur van het Centrum, uit. Onze visie op migranten mag niet te oppervlakkig zijn: we hebben allemaal wel ouders of voorouders die ooit hun land verlaten hebben om elders te gaan wonen waar ze hoopten een beter leven te vinden. In heel de geschiedenis gold het nomadenbestaan lange tijd als levenswijze en de manier bij uitstek om te overleven. Het sedentaire leven was toen uitzonderlijk en nieuw.”
Deze campagne is gebaseerd op afbeeldingen van twee bekende Belgen die wilden meewerken aan de Dag van de Migrant: Geike Arnaert (Hooverphonic) en Alizéee Poulicek (Miss België 2008). Fysiek bevestigen Geike en Alizée misschien wel het archetype van een blanke Belg, maar ook zij hebben voorouders van vreemde afkomst. Vandaar dat zij op het centrale beeld van deze campagne de vraag stellen “Ben ik een migrant?”. Ja, alvast voor een deel, want we zijn allemaal kinderen van migranten.
Voor deze campagne zullen gedurende de maand december in het hele land affiches worden opgehangen op de campussen van universiteiten en hogescholen en zal het Centrum postkaarten via verschillende culturele plaatsen verspreiden. Deze afbeeldingen zijn ook terug te vinden op de website www.dagvandemigrant.be waar ook de meest recente cijfers over migratie (aantal vreemdelingen, asielzoekers, …) uit het jaarverslag Migratie van het Centrum opgenomen zijn.
De campagne van dit jaar richt zich voornamelijk op een jong publiek. Het Centrum maakt dan ook van deze gelegenheid gebruik om een oproep te lanceren voor een betere opleiding van de migratiegeschiedenis in de secundaire scholen. Op die manier kunnen misverstanden en angsten i.v.m. migratie voorkomen worden. Om concreet hieraan bij te dragen, publiceert het Centrum begin 2009 een pedagogisch document over de geschiedenis van de migratiestromingen dat ter beschikking gesteld zal worden aan de secundaire scholen en onderwijsnetwerken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.