"We zijn ongelukkig door onwetendheid, haat en hebzucht"

De internationaal bekende Tibetaanse zangeres Dechen Shak-Dagsay is op 17 oktober te gast in de Antwerpse Arenbergschouwburg. Ze zingt over liefde, genezing, mededogen en vrede.
  • Astrid Ackermann Dechen Shak-Dagsay wordt tijdens haar concert begeleid door J Astrid Ackermann
Tibet is een heikel onderwerp op het moment dat de Volksrepubliek haar zestigste verjaardag viert. De organisatie Vrienden van Tibet roept op om niet te vieren, maar andermaal stil te staan bij de vele duizenden slachtoffers van wat zij ‘zestig jaar genocide, wreedheid, onderdrukking en uitbuiting in Tibet’ noemen. MO* sprak met de Tibetaanse zangeres Dechen Shak-Dagsay over Tibet, China en spiritualiteit.

Hoe voelt u zich bij deze verjaardag?

Dechen Shak-Dagsay:
Ik wil mijn ongerustheid over de hele situatie in Tibet uiten. Het is geen gezonde situatie en het vormt de basis voor veel problemen. Als we niet snel een oplossing vinden, kan het nog erger worden.

Maar als een artiest die Tibetaanse mantra’s en spirituele liederen zingt, is het altijd mijn grote hoop en wens geweest dat ik door mijn liederen een sfeer van verzoening en dialoog kan creëren. Ik zie mezelf in deze rol en vind dit heel belangrijk, want momenteel is de situatie geblokkeerd. Het is heel moeilijk geworden om vertrouwen op te bouwen.

Het wordt almaar belangrijker om het hoofd koel te houden en niet vanuit haatgevoelens te handelen. Hoe erg we ook gekwetst worden of hoe boos we ook zijn. Daarom vind ik het heel belangrijk om overal waar ik ga geen kant te kiezen of te zeggen wat goed of fout is. Niets is ooit volledig goed of volledig fout.

Ik ben heel blij dat veel mensen me dankbaar zijn voor de muziek. Ze zeggen dat het hen innerlijke vrede brengt waardoor ze opnieuw helder kunnen zien. Kwaadheid, haat en wantrouwen vertroebelen onze visie waardoor we steeds verder in de problemen geraken in plaats van naar oplossingen te zoeken. 

Uw muziek is heel spiritueel. Is spiritualiteit van groot belang in deze wereld?

Dechen Shak-Dagsay: Ja. Of iemand nu gelooft in God, Boeddha of Allah maakt weinig uit, maar we hebben allemaal een menselijk hart en willen uiteindelijk alleen maar gelukkig zijn.

Ik zing Tibetaanse mantra’s. Dat zijn heilige lettergrepen waarvan we zeggen dat ze de zegen van alle verlichte zielen dragen. Deze mantra’s zijn een sleutel om de deur naar het geluk te openen. De redenen waarom we ons ongelukkig voelen zijn allemaal terug te voeren tot wat we in Tibet de “drie soorten vergif” noemen: onwetendheid, haat, hebzucht.

Klopt het dat het boeddhisme aantrek heeft bij westerlingen omdat het exotisch lijkt en dat wanneer het erop aankomt de mensen niet bereid zijn iets te doen aan de onwetendheid, haat en hebzucht?

Dechen Shak-Dagsay: Natuurlijk heeft het boeddhisme aantrek omdat bekende Hollywoodsterren openlijk zeggen boeddhistisch te zijn. Ik vind het oké dat het een moderne trend is, want het geeft mensen de kans om ermee in aanraking te komen. Het is uiteindelijk een persoonlijke keuze of je boeddhisme ziet als een modieuze T-shirt die je een maand erna weggooit of niet.

Heel veel mensen bekeren zich graag, want in het boeddhisme vind je de wonderbaarlijke sleutel tot geluk. Het boeddhisme schenkt je de instrumenten om meer te leren over je persoonlijkheid en het functioneren van je eigen geest. Dit stelt je in staat om je te transformeren tot een heel positief persoon. Je innerlijke geluk straalt af op anderen. Het heeft een positieve impact op je omgeving. Daar kan het boeddhisme van grote waarde zijn.

Boeddha heeft gezegd dat iedereen een kiem van verlichting in zich draagt, of je nu boeddhist bent of niet. Mantra’s activeren deze kiem zodat hij kan groeien en een bron van geluk kan worden.

Je woont niet in Tibet. Is het moeilijk om boeddhist te zijn als je in een land woont waar het aan de context ontbreekt die Tibet wel heeft?

Dechen Shak-Dagsay: Je kan jezelf als een boeddhist zien als je de drie juwelen opneemt: Boeddha, zijn woord en de gemeenschap. Boeddhisten dragen hun altaar en hun gedragscodes in zichzelf mee. Je hoeft dus geen klooster in de buurt te hebben om een boeddhist te kunnen zijn.

Het is een filosofie die handelt over innerlijke emoties. Boeddhisme is een manier om je negatieve gedachten in positieve gedachten om te zetten. Zo word je een beter persoon. Het is niet uitwendig georiënteerd, maar inwendig. Daarom belijden boeddhisten niet enkel in het weekend hun geloof, maar 24 uur per dag.


Dechen Shak-Dagsay treedt op 17 oktober op in de Arenbergschouwburg. Tickets en info:  070 222 192 , www.arenbergschouwburg.be


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.