Website schopt bedrijven een geweten

Het ‘business & human rights resource centre’ is een online bibliotheek voor mensenrechtenschendingen door bedrijven. Deze zien zich verplicht hun mensenrechtenbeleid en arbeidsomstandigheden aan te passen door de massale internationale aandacht voor de site.
Het ‘business & human rights centre’ is een onafhankelijke non-profit organisatie die informatie verzamelt over bedrijven en mensenrechten. Voor meer dan 4000 bedrijven kan nagegaan worden hoe zij omspringen met de mensenrechten.
Publieke druk
Het centrum draagt onpartijdigheid hoog in het vaandel: telkens wanneer een klacht wordt ontvangen, wordt het bedrijf in kwestie gevraagd te reageren. ‘Tot onze eigen grote verbazing, geeft zowat 80% van de betrokken bedrijven onmiddellijk een reactie’, zegt Christophe Avery, directeur van de organisatie.
De aanklacht mét weerlegging wordt daarna gepubliceerd op de website en doorgestuurd naar duizenden abonnees op de wekelijkse nieuwsbrief. Met anderhalf miljoen bezoekers en 3300 abonnees op de nieuwsbrief, zijn de bedrijven sterk gemotiveerd om de aanklachten te weerleggen. Bij de abonnees bevinden zich onder meer investeerders, politici, journalisten en VN-functionarissen.
Nieuw mechanisme
Vaak zijn bedrijven niet in staat de beschuldigen te ontkrachten en uit vrees voor hun imago, wijzigen ze hun beleid. Zo heeft Endiama, een Angolees diamantbedrijf, na klachten officieel verklaard toe te zien op het respecteren van de mensenrechten bij haar veiligheidsoperaties. Ook ING ondernam actie toen haar naam geassocieerd werd met een geval van dwangarbeid in China.
‘Hoe meer mensen zich inschrijven op de nieuwsbrief, hoe meer de bedrijven onze hete adem in hun nek zullen voelen’, zegt Avery. ‘Onze website is een nieuw mechanisme om verantwoordelijkheid van bedrijven af te dwingen, aangezien de wettelijke middelen hierin blijven tekortschieten.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.