Wederopbouw Haïti wacht op beloofde steun

Vorige week beloofden 59 VN-lidstaten, internationale instellingen en ngo’s bijna tien miljard dollar tijdens de VN-conferentie voor de heropbouw van Haïti. Toch twijfelen ngo’s en activisten of al die beloften zullen worden nagekomen.
Op de vergadering beloofde VN-secretaris-generaal  Ban Ki-moon om een databank aan te leggen die registreert hoeveel de lidstaten effectief aan de wederopbouw spenderen. Omdat de beloften niet bindend zijn, leeft de vrees dat andere internationale prioriteiten voorrang zullen krijgen en de liefdadigheidsinspanningen voor Haïti overschaduwen.

Belofte maakt schuld



Nicole Widdersheim, directrice van het Oxfamkantoor in New York zegt dat ze al veel mooie beloften heeft gehoord maar dat die niet volstaan om het land opnieuw op te bouwen. Na orkaan Mitch in 1998 bereikte volgens Oxfam amper 30 procent van de beloofde steun Haïti. “Hoe je het ook draait of keert, als de camera’s uitgezet worden en iedereen naar huis gaat, blijven het maar beloftes. Het is nog geen echt geld”, zegt Widdersheim. “Het is nu aan de media en aan hulporganisaties om de donorlanden aan hun beloften te houden.”
Ook vragen over de verdeling van de fondsen en de omkadering van de wederopbouw zetten een domper op het enthousiasme.

Volgens Time Magazine staan de Haïtianen zelf ook sceptisch tegenover de beloofde financiële steun. “De inwoners betwijfelen of het geld bij hen zal terecht komen en niet zal blijven hangen bij de overheid”, schrijft Time-journaliste Jessica Desvarieux vanuit Port-Au-Prince. Ook voor de conferentie was er al bezorgdheid over hulp aan een overheid die in het verleden vaak corrupt en verkwistend bleek.

Bevolking genegeerd



Widdersheim wijst er bovendien op dat het wederopbouwproces de getroffen Haïtianen zelf uitsluit. Bovendien, zegt ze, weten weinig overlevenden hoever het staat met de wederopbouw staat in het land. “Zo organiseerde de Haïtiaanse overheid voor de donorconferentie overhaast een enquête die polste naar noden en verlangens van de inwoners. Maar veel inwoners weten zelfs niet dat die enquêtering heeft plaatsgevonden.”, zegt ze.  

Socioloog aan de Universiteit van New York en Haïti-expert Mark Schuller was vorige week nog in Haïti en bevestigt het verhaal van Widdersheim. “Ik heb databanken met waardevolle informatie gezien die volledig worden genegeerd. Aan de andere kant zijn er hulporganisaties die hun eigen enquêtes invullen.”, zegt hij. Schuller vreest dat door Haïtiaanse organisaties niet bij de heropbouw te betrekken, grote fouten uit het verleden zich zullen herhalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.