Weekmakers slecht voor intelligentie

Ftalaten, de veel gebruikte weekmakers in producten van speelgoed over elektriciteitskabels tot cosmetica, kunnen de intelligentie van schooljongens negatief beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek bij Koreaanse schoolkinderen.
In Europa alleen al wordt jaarlijks ongeveer een miljoen ton ftalaten geproduceerd en de stoffen zijn alomtegenwoordig in veel consumentenproducten. Het meest gebruikte, DEHP, is onder meer terug te vinden in kledij, speelgoed, matrassen en gsm’s.
De studie onderzocht 667 schoolkinderen tussen acht en tien jaar oud uit negen scholen in verschillende delen van Zuid-Korea. De onderzoekers onderzochten hun urine op restproducten van de ftalaten, die schommelden tussen concentraties van 0,5 en 445 microgram per liter.
Vervolgens werd bij elk van de kinderen een intelligentietest afgenomen. Ook hun moeders werden getest om de genetische factor in rekening te brengen. Uit de vergelijking van de resultaten bleek dat, naarmate er meer restproducten van DEHP in de urine gevonden werden, de intelligentie vooral bij jongens afnam. DBP, een ander ftalaat dat onder meer in inkt en cosmetica gebruikt wordt, toonde dezelfde resultaten, maar in minder sterke mate.
Bij meisjes was er geen invloed te merken, maar dat was geen verrassing voor de onderzoekers. Eerdere studies hadden al uitgewezen dat jongens erg gevoelig zijn voor blootstelling aan weekmakers. De stoffen kunnen de ontwikkeling van hun voortplantingsorganen in gevaar brengen. Blootstelling tijdens de zwangerschap bleek ook de testosteronproductie en de spelpatronen tijdens hun latere leven te kunnen veranderden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.