Welke kant op met Nepal?

Na een laatste ultieme poging eind mei dit jaar, slaagden de Nepalese politici er niet in een nieuwe grondwet goed te keuren. De Nepalezen leven nu een grijze zone, met een ‘voorlopige’ grondwet. Waarom komt de nieuwe Nepalese grondwet zo moeilijk tot stand? En hoe moet het verder met land? MO* vroeg het onder andere aan Prachanda, ex-guerrillaleider, ex-premier en voorzitter van de Maoïstische partij.

Klik op de foto’s of de titeltjes hieronder om de verschillende artikels te lezen.

De ingewikkelde taart van de Nepalese federale staat
In april 2008 verklaarde de grondwetgevende vergadering van Nepal dat het land vanaf die dag een federale democratische republiek was. Meer dan vier jaar wordt er ondertussen al gedebatteerd om die federale structuur uit te werken en zelfs over de basisideeën raakt men het niet eens. De deadline werd verlegd van 2010 naar 2012 en ook dit jaar in mei was er nog geen resultaat.

Het onbenutte potentieel van Nepal
Tien jaar burgeroorlog en zes jaar politieke instabiliteit zijn niet meteen goede voedingsbodems voor economische ontwikkeling. Nochtans bezit Nepal heel wat troeven voor een mooie toekomst. De Nepalese diaspora, waterkrachtenergie, toerisme en handel zouden kunnen uitgroeien tot de economische pilaren van een nieuw Nepal. Tenminste, als het land uit een diepe politieke impasse geraakt.

Prachanda: ‘Er is een gigantische politieke verandering gaande in Nepal’
Morgen is het alweer vijf maanden geleden dat Nepal, na de zoveelste verschuiving van de deadline, een nieuwe grondwet zou goedkeuren. Het land zit in een diepe politieke impasse. Maar voor Pushpa Kamal Dahal, de voorzitter van de Maoïstische partij en beter bekend onder zijn guerrillanaam Prachanda, is dat geen hinderpaal om in ons land op zoek te gaan naar samenwerkingen en investeringen voor de ontwikkeling van zijn land. MO* had een exclusief gesprek met hem.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.