Welvaartsziektes treffen Indiase vrouwen

Met de toename van het aantal werkende vrouwen in India stijgt ook het aantal vrouwen met welvaartsziektes zoals obesitas of borstkanker. Gezondheidsexperts waarschuwen voor de tol die hun hectische levensstijl eist van hun lichaam en geest.

Net zoals dat in het Westen het geval is, blijken Indiase vrouwen niet te ontkomen aan de toename van welvaartsziektes zoals een verhoogde bloeddruk, chronische rugpijn, obesitas, borstkanker of depressie. Vooral ambitieuze vrouwen uit de middenklasse die dagelijks jongleren om hun baan te combineren met een huishouden en de zorg voor hun gezin worden getroffen.

Fastfood

In 2009 wees een onderzoek van de in Mumbai gevestigde Kamer van Koophandel en Industrie uit dat 68 procent van de werkende vrouwen aan een welvaartsziekte lijdt.

Een studie die vorige maand werd uitgevoerd door Healthji.com focuste op het probleem van obesitas en beweert dat 80 procent van de werkende vrouwen tussen 25 en 45 jaar over gewichtstoename klaagt als gevolg van hun zittend beroep.

Studies wijzen tegelijk op verschuivingen in de voedingsgewoonten van werkende vrouwen in de steden. Zij zouden de voorkeur geven aan verpakte levensmiddelen die een snelle hap mogelijk maken. De consumptie van fastfood met een hoog percentage aan zout, suiker en conserveringsmiddelen stijgt.

Sreelekha Nair, die als arts verbonden is aan het Ontwikkelingscentrum voor Vrouwenstudies in New Delhi, bevestigt dat de gezondheidsproblemen bij Indiase werkende vrouwen ten gevolge van een sedentaire levensstijl pandemische hoogtes aannemen. De gevolgen zouden ook van economische en sociale aard zijn.

Stress

Na obesitas geldt ook depressie als een toenemend probleem. “Vrouwen hebben meer last van stress dan mannen omdat ze minder mogelijkheden hebben om angst of frustratie te uiten”, zegt psychiater Roy Kuruvila. “Ze hebben meer ondersteuning nodig om met druk te kunnen omgaan.”

Het probleem heeft ook gevolgen voor het gezinsleven in India. Zo zouden steeds minder werkende vrouwen geneigd zijn om borstvoeding te geven aan hun baby. Meer dan 77 procent van hen geeft aan dat ze het moederschapsverlof van slechts drie maanden te kort vinden om met borstvoeding te starten.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.