Wereld heeft veel meer vroedvrouwen nodig

Er zijn 350.000 bijkomende en goed opgeleide vroedvrouwen nodig om wereldwijd bijna alle kinderen veilig op de wereld te helpen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).
Per jaar worden er in de wereld ongeveer 160 miljoen kinderen geboren. In de rijke landen krijgen vrouwen daar bijna altijd deskundige hulp bij, maar in andere regio’s is dat niet zo. Van de 250.000 gediplomeerde vroedvrouwen die nu wereldwijd actief zijn, werken er bijvoorbeeld maar 13.000 in zwart Afrika. In landen als Tsjaad en Niger is maar bij één bevalling op zeven iemand met een medische opleiding aanwezig.

Het gevolg van die ongelijke verdeling is dat er vooral in de ontwikkelingslanden nog vrouwen sterven tijdens de zwangerschap en tijdens de geboorte. Zowat 1.500 keer per dag loopt ergens in het Zuiden een zwangerschap fataal af, schat de WGO. In 2005 – het laatste jaar waarover voor alle landen cijfers beschikbaar zijn - was Afrika goed voor meer dan de helft van al die sterfgevallen, zegt de organisatie.

Traditionele vroedvrouwen



Volgens de WGO hebben ook traditionele vroedvrouwen een belangrijke rol bij de begeleiding van zwangere vrouwen, maar zijn beter opgeleide vroedvrouwen nodig om de risico’s bij de eigenlijke bevalling in te perken. Landen die sinds de jaren 80 investeerden in traditionele vroedvrouwen, zagen daardoor de moedersterfte niet teruglopen. Landen die daarentegen meer uitgaven aan moderne opleidingen en spoedhulp bij moeilijke bevallingen, zoals Thailand en Maleisië, konden het sterftecijfer wel terugdringen.

De WGO benadrukt dat opleidingen alleen het probleem niet oplossen. De overheid moet er ook voor zorgen dat genoeg vroedvrouwen in plattelandsgebieden willen werken en dat ze overal over voldoende geneesmiddelen en het nodige materiaal kunnen beschikken. Arme landen hebben daarbij buitenlandse hulp nodig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.