Wereld houdt steeds minder van Bush en co.

Amper 14 procent van de Spaanse bevolking, een derde van de Italianen en de helft van de Polen loopt nog hoog op met de Verenigde Staten. In zowat heel Europa heeft de waardering voor de VS de voorbije zes maanden een diepe duik genomen. Dat blijkt uit opiniepeilingen die vorige week werden uitgevoerd door Gallup International en dinsdag gepubliceerd werden door het in Washington gevestigde Pew Research Center for the People & the Press.


Na de aanslagen van 11 september 2001 konden de VS op veel internationale sympathie rekenen die tot vorig jaar bleef doorwerken. Maar de oorlogsretoriek van de regering-Bush heeft de populariteit van de Amerikanen overzee sterk doen afbrokkelen, zelfs in landen die de Ameikaanse aanpak van Irak officieel zonder voorbehoud steunen. In Groot-Brittannië stond medio 2002 driekwart van de bevolking ‘gunstig” tegenover de VS; nu is dat aandeel er geslonken tot 48 procent. Italië liet in diezelfde periode een daling van 70 naar 34 procent noteren, Polen van 79 naar 50 procent. Die evolutie verschilt nauwelijks van de resultaten in landen waar de regering zich kritisch opstelt tegen de Amerikaanse oorlogsplannen. In Frankrijk heeft nu nog 31 procent van de bevolking een gunstige indruk van de VS, tegenover 63 procent in de zomer van vorig jaar. In Duitsland daalde dat cijfer van 61 naar 25 procent, in Rusland van 61 naar 28 procent.

Uit de antwoorden op bijkomende vragen blijkt dat de respondenten vooral problemen hebben met president George W. Bush en zijn beleid – de Amerikanen op zich zijn niet meteen grote boemannen geworden. Dat onderscheid wordt wel duidelijker gemaakt in West-Europa dan in Turkije en Rusland.

Terwijl maar 30 procent van de VS-burgers tegen een oorlog in Irak is, spreekt bij de ‘bondgenoten’ een grote meerderheid van de bevolking zich tegen deelname aan het offensief uit. De sterkte van dat front tegen de oorlog varieert van 51 procent in Groot-Brittannië tot 73 procent in Polen en 81 procent in Italië en Spanje. In de andere onderzochte landen is er een massale weerstand tegen het verlenen steun aan de coalitie die tegen Irak ten strijde trekt: de tegenstanders halen 87 procent in Rusland, 86 procent in Turkije, 75 procent in Frankrijk en 69 procent in Duitsland.

Ironisch genoeg denken de meeste respondenten wel dat de Irakese bevolking op lange termijn beter af zal zijn met de ontwapening van Irak en de val van Saddam Hoessein – de officiële doelstellingen die de VS met de oorlog nastreven. Alleen in Turkije en Rusland denken veel mensen daar anders over.

In vier van de vijf West-Europese landen in de studie vindt een meerderheid van de bevolking dat West-Europa zich onafhankelijker moet opstellen ten opzichte van de VS; zelfs in Groot-Brittannië kan 48 procent zich in die stelling vinden.

+Pew Centre http://people-press.org/



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.