Wereld Sociaal Forum denkt na over koerswijziging

Porto Alegre wordt volgend jaar het toneel voor een “heel ander Wereld Sociaal Forum,” voorspelt Vittorio Agnoletto. Agnoletto is woordvoerder van het Italiaans Sociaal Forum en zetelt in de Internationale Raad van het Forum die sinds maandag in Perugia vergadert over de toekomst van de ideeënfabriek.






In Perugia wordt onder meer nagedacht over strategieën om de invloed van het forum te vergroten. Op het voorbije Wereld Sociaal Forum in Mumbai gingen veel stemmen op om het forum meer structuur te geven en mogelijkheden te scheppen om de massabijeenkomst te laten beslissen over concrete politieke acties. Andere deelnemers benadrukten dan weer het unieke van de forumfunctie dat dreigt verloren te gaan door stroomlijning en het streven naar harde resultaten.

Er lijkt een compromis in de maak. Volgens Agnoletto zal het forum ook volgend jaar geen slotdocumenten opleveren, maar zullen de deelnemers – vakbonden, ontwikkelingsngo’s, mensenrechtenorganisaties, de milieubeweging, gemarginaliseerde groepen – gestimuleerd worden de agenda’s op elkaar af te stemmen. Daartoe krijgt de bijeenkomst een nieuwe vorm: “eerst komen er twee dagen van debatten om synergieën af te bakenen, en dan twee dagen om daar acties aan te verbinden. Op de vijfde dag organiseren we dan campagnes.”

De thema’s waarop het forum zich vooral wil toeleggen zijn globalisering, vrede en terrorisme, de hervorming van de internationale financiële instellingen en de VN, landbouw en water, het recht op degelijk werk, en communicatie. Deelnemers die willen dat een bepaald thema wordt behandeld, moeten ook meteen voorstellen rond concrete acties indienen.

De internationale raad, die nog tot morgen (woensdag) vergadert, moet ook beslissen of het WSF een jaarlijkse bijeenkomst blijft of voortaan om de twee jaar wordt georganiseerd.

Vast staat nu al dat het Wereld Sociaal Forum (WSF) in 2005 weer in het Braziliaanse Porto Alegre plaatsvindt, en parallel met het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos. “Dat moet de alternatieven onderstrepen waartussen de mensheid moet kiezen,” stelt Agnoletto. Het WSF werd opgezet als een reactie tegen de traditionele bijeenkomst in Davos, een jaarlijks onderonsje van topondernemers en politieke zwaargewichten over internationale integratie en economische groei. Het WSF is de hoogmis van de andersglobalistische beweging: op de bijeenkomst worden kritische analyses gemaakt van het huidige proces van economische globalisering en wordt nagedacht over alternatieven waarbij internationale verstandhouding, sociale rechten, ontwikkeling en het milieu centraal staan.

De eerste drie edities van het WSF vonden plaats in Porto Alegre, maar begin dit jaar verhuisde de massabijeenkomst naar het Indiase Mumbai om een internationale doorbraak te forceren. Het WSF werd ook voor het WEF georganiseerd, om te bewijzen dat het zich niet meer hoeft af te zetten tegen zijn ideologische tegenstanders en om het WEF een boodschap te kunnen meegeven. Daarop wordt nu teruggekomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.