Wereld Sociaal Forum naar Tunesië

Na de golf revoluties van de ‘Arabische Lente’,  is Noord-Afrika in maart voor het eerst gastheer van het Wereld Sociaal Forum (WSF). Aanvankelijk zou het forum in Egypte plaatsvinden, maar de organisatoren kozen uiteindelijk voor Tunesië.

  • IPS/Aurélie Lecarpentier Een groep activisten fietste meer dan 1000 kilometer om de gedachte van het Wereld Sociaal Forum te verspreiden in steden en dorpen over heel Tunesië. IPS/Aurélie Lecarpentier

Tunesië ontvangt in maart naar verwachting duizenden WSF-bezoekers. Het maatschappelijk middenveld in het land mobiliseert zich op verschillende fronten. Diverse grote organisaties werken aan het raamwerk van het WSF en hebben afgevaardigden naar de stuurgroep van het forum gestuurd. Het Wereld Sociaal Forum, een wereldwijde bijeenkomst van niet-gouvernementele organisaties en andersglobalisten, wordt elk jaar gehouden als tegenhanger van het Wereld Economisch Forum,

“Het WSF is een geweldige kans voor Tunesië”, zegt Abderrahmane Hedhili, voorzitter van het Tunesische Platform voor Economische en Sociale Rechten. “Vooral als het gaat om het bevorderen van verzoening tussen groepen met verschillende ideeën, het vinden van oplossingen voor plaatselijke problemen en het stimuleren van het democratiseringsproces op verschillende niveaus.”

Er zijn een aantal werkgroepen gevormd, onder meer op het gebied van vrouwenrechten, jongeren en cultuur. Hedhili zegt dat er diverse onderwerpen op de agenda staan, variërend van de wereldwijde economische crisis tot sociale, culturele, religieuze en milieuzaken.

Aala Talbi, projectcoördinator van het Platform voor Sociale en Economische Rechten, noemt de Arabische wereld “het nieuwe centrum van sociale bewegingen.” Het WSF kan volgens hem helpen Arabische sociale netwerken te versterken en ook de samenwerking met internationale bewegingen bevorderen.

Fietskaravaan

Het WSF leeft momenteel vooral in de hoofdstad Tunis. Marwen Tlili, een activist uit Tunis, bedacht echter een actie om ook andere delen van het land te betrekken bij het forum. Met een groep medeactivisten organiseerde hij in oktober een ‘fietskaravaan’, om zo plaatselijke media-aandacht voor het WSF te krijgen en lokale groepen aan te moedigen een bijdrage te leveren aan het forum. De tocht voerde over zo’n duizend kilometer.

“Onze actie heeft zeker impact gehad”, zegt Tlili. “Als er in Tunesië een groep fietsers door een dorp komt, is dat niet zo gewoon als in Europa of Canada. Het heeft ons goede publiciteit opgeleverd.”

De organisatoren overwegen meer fietskaravanen te organiseren in de aanloop naar het WSF, inclusief twee karavanen die moeten vertrekken vanuit Marokko en Italië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.