Wereld steeds pessimistischer over economie

In de hele wereld is de bevolking steeds pessimistischer over de economie. Amper een kwart van de mensen vindt dat de eigen economie het goed doet, blijkt uit onderzoek in 21 landen.

Wereldwijd vindt slechts 27 procent van de mensen dat de eigen economie het goed doet, stelt het Amerikaanse Pew Research Center vast op basis van cijfers in 21 landen.

In nauwelijks vijf jaar tijd is het vertrouwen in de economie fors gedaald. In de VS bijvoorbeeld vindt slechts 31 procent van de bevolking nog dat de eigen economie het goed doet; in 2007 was dat nog 50 procent. In de Europese landen heeft gemiddeld 16 procent van de mensen een goed oog in de economie, in Japan nauwelijks 7 procent.

Optimistisch

In slechts 4 van de 21 onderzochte landen is de meerderheid van de bevolking optimistisch over de eigen economie: China (83 procent van de bevolking), Duitsland (73 procent), Brazilië (65 procent) en Turkije (57 procent).

“Het contrast in economische vooruitzichten tussen de vier onderzochte opkomende markten – Brazilië, China, India en Turkije – en de EU en de VS is opvallend”, stelt het Pew Research Center. “Mensen in opkomende economieën zeggen over het algemeen vaker dan Amerikanen of Europeanen dat ze het beter hebben dan hun ouders. Ze zijn ook optimistischer dan de Amerikanen en Europeanen over de economische omstandigheden in eigen land, over de vraag of ze het financieel beter hebben in vergelijking met vijf jaar geleden, en over de toekomst van hun kinderen.”

Toekomst van de kinderen

In de opkomende economieën zijn de mensen vier keer optimistischer over de toekomst van hun kinderen dan in Europa, en twee keer optimistischer dan in de VS.

In elf van de onderzochte landen vindt minder dan de helft van de bevolking dat een vrijemarkteconomie hen voordeel oplevert. Vooral in Italië, Spanje en Polen is de ontgoocheling over de vrijemarkteconomie sinds 2007 fors toegenomen, in Italië zelfs met 25 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.