Wereld telt 650 miljoen vuurwapens

Vrouwen lopen minder kans vermoord te worden in landen die hun wapenwet verstrengen. Dat zegt een recent rapport van onder meer Amnesty International. In Canada daalde het aantal moorden op vrouwen op acht jaar tijd met 40 procent, en vijf jaar na de nieuwe Australische wapenwet worden er jaarlijks maar half zoveel vrouwen doodgeschoten.

De wereld telt naar schatting 650 miljoen vuurwapens en de legale handel erin is 21 miljard dollar waard. Dat zegt het rapport The Impact of Guns on Women’s Lives van Amnesty, het International Action Network on Small Arms (IANSA) and Oxfam International. Ze identificeerden meer dan 1.100 wapenproducerende bedrijven in minstens 98 landen.

Het rapport fulmineert tegen de stelling dat vuurwapens de persoonlijke veiligheid verhogen. Het verwijst naar de Verenigde Staten, waar families met een vuurwapen in huis 41 procent meer kans lopen dat iemand van het gezin vermoord wordt. Omgekeerde voorbeelden zijn er ook. Canada verstrengde in 2003 de wet op het wapenbezit, en in 2003 was het aantal moorden op vrouwen 40 procent afgenomen. Vijf jaar na de nieuwe Australische wapenwet worden jaarlijks maar half zoveel vrouwen doodgeschoten.

Het rapport benadrukt dat vooral vrouwen het slachtoffer zijn van vuurwapens, die vooral in de handen zijn van mannen.In Zuid-Afrika wordt elke 18 uur een vrouw doodgeschoten door een huidige of voormalige partner. Maar ook in de westerse wereld is er veel wapengeweld tegen vrouwen, benadrukt Saira Rees-Roberts van Amnesty. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift