Wereld Toilet Dag: nog veel werk voor de boeg

Vandaag beschikken nog 2,6 miljard mensen niet over een degelijk toilet of latrine, en hinken we enorm achter op het schema voor het Millennium Ontwikkelingsdoel 7-streefdoel 10 om tegen 2015 het percentage van de bevolking te halveren dat geen duurzame toegang heeft tot veilig drinkwater en sanitaire basisvoorzieningen (t.o.v. het referentiejaar 1990).

Nu al staat vast dat het streefdoel voor basissanitair wereldwijd niet gehaald kan worden in 2015.  Vooral sub-Saharisch Afrika en Azië kennen een grote achterstand op het gebied van sanitatie. De achterstand in het realiseren van dit streefdoel is op zich een slechte zaak maar belemmert ook iedere vooruitgang die geboekt is in andere sectoren van de Millennium Ontwikkelingsdoelen rond kindersterfte, gezondheid van moeders, universeel basisonderwijs en bestrijding van hiv / aids en malaria.

1,1 miljard mensen hebben vandaag nog steeds geen andere keuze dan zich in open veld te ontlasten, met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid.
 
Na infecties aan de luchtwegen zijn watergebonden ziekten de 2e grootste oorzaak voor ziekteverlet in ontwikkelingslanden. Menselijke fecaliën bevatten miljoenen virussen, bacteriën en parasieten die de grootste ziekteverwekkers zijn. Diarree is een grotere doder dan bijvoorbeeld malaria of aids, dagelijks bezwijken er in de wereld meer dan 5.000 kinderen aan de gevolgen van diarree.

Kinderen missen ook schooldagen, volwassenen zijn langdurig afwezig op het werk, wat economische gevolgen heeft en een hypotheek legt op de kansen op een betere toekomst voor vele miljoenen mensen. Indien meer kinderen in ontwikkelingslanden een toilet of latrine zouden kunnen gebruiken, zou dit het aantal gevallen van diarree al drastisch kunnen doen dalen en de dood van velen kunnen voorkomen.

1,1 miljard mensen hebben vandaag nog steeds geen andere keuze dan zich in open veld te ontlasten, met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid.

Breek het wc-taboe en verander de wereld

Wereld Toilet Dag op 19 november is in het leven geroepen door de World Toilet Organisation om jaarlijks het belang van toiletten en sanitaire voorzieningen te onderstrepen, met hun vitale bijdrage aan de volksgezondheid, de persoonlijke waardigheid en ecologische duurzaamheid.

Doel is om het taboe rond het onderwerp ‘toiletten’ te doorbreken en ervoor te pleiten dat investeren in sanitaire voorzieningen een prioriteit wordt voor overheden, instellingen en individuen.
Het is al lang gekend en erkend dat 1 euro investeren in schoon water en degelijke sanitaire voorzieningen gemiddeld 8 euro uitspaart aan o.a. medische kosten (UNDP 2006)

De dood van jaarlijks 2,2 miljoen kinderen is te voorkomen als het gebruik van onveilig water, vuile toiletten en onhygiënisch gedrag gebannen wordt.

Wereld Toilet Dag wordt in meerdere landen gevierd met allerlei acties en evenementen. Eén ervan is de ‘Big Squat’: met zoveel mogelijk mensen samen minuut gehurkt zitten om aandacht te vragen voor het belang van een ‘toilet’…

Bronnen

  • http://www.worldtoilet.org/
  • Progress on sanitation and drinking water-2010 update.” Joint Monitoring Programme World Health Organisation and UNICEF. Maart 2010.
  • GLAAS 2010: UN-Water Global Annual Assessment of Sanitation and Drinking-water: “Targeting resources for better results.” UN Water – WHO.  June 2010

Protos is een ngo die gespecialiseerd is in de waterproblematiek, www.protosh2o.org

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.