Wereld voert strijd tegen mensenhandel op (VS)

Veel landen maken vorderingen in de strijd tegen de internationale mensenhandel. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd vorig jaar wereldwijd in bijna 8.000 gevallen vervolging ingesteld tegen mensensmokkelaars en vielen er 3.000 veroordelingen. Cyprus, Estland, Griekenland en Turkije ondernemen volgens de VS te weinig, al is er in Griekenland en Turkije verbetering merkbaar.
Volgens het maandag verschenen rapport ‘Trafficking in Persons’ (TIP), een studie die elk jaar gepubliceerd wordt door het State Department, versluizen internationale mensensmokkelaars elk jaar tussen de 600.000 en 800.000 mensen. Vrouwen maken 80 procent van de slachtoffers uit, en de helft van de levende handelswaar is minderjarig. Zowat zeven van de tien vrouwen die in de smokkelnetwerken belanden, komen in de prostitutie terecht. Nog veel meer slachtoffers van mensenhandel steken nooit een grens over - volgens het rapport worden per jaar nog eens twee tot vier miljoen mensen in eigen land op illegale wijze naar nieuwe ‘werkgevers’ of ‘eigenaars’ gevoerd.

Het is de Trafficking Victims Protection Act (TVPA) uit 2000 die het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken verplicht om elk jaar een rapport op te stellen over de mensenhandel in de wereld. Volgens de auteurs van het TIP-rapport ligt het aantal mensen dat jaarlijks naar de VS wordt gesmokkeld tussen 14.500 en 17.500. Dat is veel lager dan de ophefmakende schatting van 50.000 waarmee het CIA in 2000 uitpakte. John Miller, de speciale regeringsadviseur voor de mensenhandel, zegt dat voor de studie een nieuwe methode is gebruikt, die tot lagere schattingen aanleiding geeft.

Maar de VS beoordelen in het rapport vooral andere landen. Zes landen die vorig jaar absoluut niet beantwoordden aan de normen die de het Amerikaans parlement voor de strijd tegen de mensenhandel heeft gedefinieerd, hebben volgens het nieuwe verslag een stap vooruit gezet. Het gaat om Georgië, Griekenland, Kazakstan, Suriname, Turkije en Oezbekistan. Zij verhuizen van ‘tier 3’ - de categorie van landen die het er het allerslechtst afbrengen - naar de ‘tier 2 watch list’ - een groep die nog altijd in de gaten moet worden gehouden omdat mensensmokkelaars er nog erg actief zijn en omdat de overheid de inspanningen bij de aanpak van het probleem weer dreigt te staken.

Het rapport brengt dit jaar tien landen onder in ‘tier 3’ - de landen waar de mensensmokkel zich volgens de VS zo goed als ongestoord kan ontwikkelen: Bangladesh, Birma, Cuba, Ecuador, Equatoriaal Guinea, Guyana, Noord-Korea, Sierra Leone, Sudan en Venezuela. De TVPA-wet maakt sancties tegen die landen mogelijk - de VS kunnen sommige soorten van ontwikkelingshulp schrappen of tegen de toekenning van Wereldbankleningen aan die landen stemmen als ze de komende drie maanden geen inspanningen doen om de situatie recht te trekken.

Op de ‘tier 2 watch list’ komen dit jaar 42 landen. Daaronder bevinden zich belangrijke Amerikaanse partners als Mexico, Japan - het rijkste land op de lijst - India, de Filipijnen, Thailand en Rusland. In de opsomming komen ook drie EU-leden voor: Cyprus, Estland en Griekenland.

Nog eens 52 landen komen op de gewone ‘tier 2’-lijst - landen die volgens Washington niet helemaal beantwoorden aan de minimumnormen voor de strijd tegen de mensenhandel, maar die zich wel duidelijk inspannen om daar verandering in te brengen. Slechts in 25 landen zijn er volgens de VS geen problemen. Van de ontwikkelingslanden bracht alleen Ghana het tot die categorie.

De auteurs van het rappot sommen ook een aantal ‘best practices’ op die regeringen kunnen inspireren om de strijd tegen de mensenhandel op te voeren. Panama heeft een nieuw programma opgezet om sekstoerisme te ontmoedigen; Colombia lanceerde een initiatief om slachtoffers van mensenhandel te onderscheppen voordat ze inschepen voor een internationale vlucht; in Zweden en Spanje treedt de politie meer op tegen de klanten van mensenhandelaars en Ghana spant zich in om kinderen die door hun ouders verkocht werden aan mensensmokkelaars, terug naar huis te halen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.