"Wereldbank mag klimaatfondsen niet beheren"

Op de klimaattop in het Poolse Poznan hebben 142 organisaties zich in een gezamenlijke verklaring gekant tegen voorstellen om de financiering van de strijd tegen de klimaatverandering over te laten aan de Wereldbank.
Geïndustrialiseerde landen zouden meer dan honderd miljard dollar moeten ophoesten om ontwikkelingslanden te helpen met de uitbouw van een klimaatvriendelijke economie, volgens sommige schattingen. Dinsdag riepen 142 organisaties die actie voeren tegen de klimaatverandering in een gezamenlijke verklaring op om dat geld niet te laten beheren door de Werelbank.
De gesprekken op de klimaattop in het Poolse Poznan bereiken donderdag een beslissende fase met de bijeenkomst van de ministers van Milieu en hoge regeringsvertegenwoordigers. De discussie handelt over manieren om ontwikkelingslanden toegang te geven tot fondsen voor hun aanpassing aan de klimaatverandering. De organisaties zeggen dat de Wereldbank zich positioneert om dat geld te controleren, maar ze zien meer heil in controle door de VN-Raamwerkconventie inzake Klimaatverandering (UNFCCC).
Ook de G-77, de groep van ontwikkelingslanden en China, die in totaal 133 ontwikkelingslanden vertegenwoordigen in Poznan, verkiezen een coördinerende rol voor het UNFCCC.
“De Wereldbank is geen geloofwaardige instelling om de strijd tegen de klimaatverandering te voeren”, zegt Karen Orenstein van Friends of The Earth. “Het klimaatinvesteringsfonds van de Bank is fundamenteel gebrekkig en zou gestopt moeten worden. Ontwikkelingslanden hebben dringend nood aan miljarden dollars, de stormen, droogte, hongersnoden en overstromingen ten gevolge van de klimaatverandering aan te kunnen, en om een klimaatvriendelijke economie uit te bouwen. Maar die fondsen moeten beheerd worden door een mechanisme onder de VN-klimaatconventie, waarin alle partijen een stem hebben.”
Hulp of lening
Het feit dat de steun er zou komen in de vorm van leningen, is voor de organisaties ondenkbaar. “Het is simpelweg te gek voor woorden dat de klimaatfinanciering aan derde wereldlanden in de vorm van leningen gegeven zou worden”, zegt Lidy Nacpil, coördinator van de Jubilee South Asia/Pacific Movement on Debt and Development. De leningen zouden ontwikkelingslanden dwingen te betalen voor de vervuiling in de geïndustrialiseerde wereld.
De Wereldbankmethode wordt door de ngo’s “verwerpelijk” genoemd, gezien de grote historische, ecologische schuld die de industrielanden hebben aan de ontwikkelingslanden. “De mensen in het zuiden zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering, door armoede en het gebrek aan overheidsprogramma’s en middelen”, zegt Nacpil. “Die factoren op zich zijn voor een groot deel al het gevolg van de hoge schulden die de landen in het Noorden hebben”.

Klimaatschuldige


In hun gemeenschappelijke verklaring benadrukken de organisaties dat de Wereldbank boter op het hoofd heeft wat de uitstoot van broeikasgassen betreft. De Bank is niet alleen verantwoordelijk voor vervuiling door de steun aan fossiele brandstoffen, maar ook voor ontbossing en mensenrechtenschendingen.
Een eigen rapport van de Wereldbank uit 2004 adviseerde een volledige en onmiddellijke terugtrekking uit de financiering van steenkoolprojecten, maar in april 2008 keurde de bank nog een lening van 450 miljoen dollar goed voor een steenkoolcentrale in India, die tot de vijftig grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld zal behoren. “Door die bestaande en groeiende steun voor fossiele brandstoffen, is de Wereldbank een slecht geplaatst instituut om de strijd tegen de klimaatverandering te leiden”, concluderen de organisaties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.