Wereldbank rijdt zich vast in Pakistaans irrigatiemoeras

De Wereldbank moet zich op 31 oktober uitspreken over zware kritiek op een project om het enorme irrigatiesysteem langs de Indus te verbeteren. De Bank kende Pakistan in 1997 een lening van 285 miljoen dollar toe voor die onderneming. Maar nu hebben uitgestrekte landbouwgebieden in het Zuiden van Pakistan te kampen met wateroverlast en verzilting.
Na klachten vanuit Pakistan kwam een intern controleorgaan van de Bank in juli tot de vaststelling dat de instelling het project onvoldoende had gesuperviseerd en haar eigen regels had overtreden om de ecologische en sociale gevolgen van de werken binnen de perken te houden.

De Wereldbank schuift een deel van de schuld op haar Pakistaanse partners, die het onderling niet eens werden. De instelling zegt ook dat ze al stappen heeft gezet om de problemen op te lossen, en daarvoor de voorbije twee jaar 18 miljoen dollar heeft uitgegeven.

De critici zijn niet overtuigd. Slachtoffers en ngo’s die het voor hen opnemen, willen dat de Bank met schadevergoedingen over de brug komt, dat de lening in een gift wordt omgezet en dat de Bank op zoek gaat naar alternatieve technieken met minder schadelijke gevolgen. Ze vinden ook dat de Bank moet stoppen met de financiering van grote dammen en kanalen in Pakistan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.