Wereldbank stelt consultatie ngo's in Berlijn uit

De Wereldbank heeft afgelopen week een bespreking met niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) in Berlijn uitgesteld, omdat ze dreigden met een boycot en protestacties. De Wereldbank zou met de ngo’s spreken over sociale en milieurichtlijnen voor het verstrekken van leningen.

De agendawijziging komt na een ontmoeting met ngo’s in Londen op 1 november, waar slechts één niet-gouvernementele organisatie, corruptiewaakhond Transparancy International, kwam opdagen. Eerder vonden al consultaties plaats in Tokio en Washington. Ook die werden door sommige groeperingen geboycot, omdat ze vinden dat de consultaties vooral bedoeld zijn als ‘public relations’ voor de Wereldbank. De consultaties zijn een schijnvertoning, zegt Markus Steigenberger van Friends of the Earth Duitsland. Er is weinig tijd en te weinig informatie beschikbaar.

De ngo’s willen onder meer dat de Wereldbank bij zijn projecten die door internationale bedrijven worden uitgevoerd, de plaatselijke of inheemse bevolking een grotere stem geeft. De International Finance Corporation (IFC), het orgaan van de Wereldbank dat geld uitleent aan de private sector, zei in augustus de regels voor het verstrekken van leningen opnieuw onder de loep te willen nemen. De IFC verstrekte sinds 2003 wereldwijd voor 16,8 miljard dollar (13 miljard euro) aan leningen.

De consultatie in Berlijn werd onder meer geboycot door Bretton Woods Project, Friends of the Earth en het Wereld Natuur Fonds. De Wereldbank heeft voor het einde van dit jaar nog consultaties met ngo’s gepland in Bangkok, Johannesburg, Moskou, Washington en Tunis. (JS)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift