Wereldbank stopt steun oliepijpleiding Tsjaad

De Wereldbank heeft besloten Tsjaad niet meer te financieren voor de oliepijpleiding die door het land loopt. Een deel van de inkomsten moest geïnvesteerd worden in armoedebestrijding. Die afspraak is Tsjaad niet nagekomen.
Eind augustus liet de president van de Wereldbank Robert Zoellick de Tsjadische president Idriss Déby weten de oliepijpleiding Tsjaad-Kameroen niet meer te financieren. Déby werd gevraagd de resterende 65,7 miljoen dollar van de 140 miljoen dollar-lening aan de Wereldbank terug te betalen, wat ondertussen ook gebeurde.
Zoellick stelde: “Jammer genoeg is het duidelijk geworden dat de afspraken waarop de steun van de Wereldbank was gebaseerd, niet werkten. De Wereldbank concludeert daarom dat het niet verder kan gaan met de steun van het project.” De Tsjadische minister van Economie en Planning Ousmane Matar Breme zegt dat de terugtrekking “haast op wederzijdse basis” plaats vond.
De oliepijpleiding loopt van Tsjaad naar Kameroen en is zo’n 1000 kilometer lang. Dagelijks is er een output van 170 000 vaten. De werking ervan is in handen van de Amerikaanse oliemultinational Exxon Mobil Corp.  

Al eerder problemen
Tsjaad had met de Wereldbank afgesproken voor 2007 ongeveer 70 procent  van de overheidsuitgaven aan armoedebestrijding te spenderen. Aan die voorwaarde werd echter niet voldaan, tot groot ongenoegen van de Wereldbank.
Bij het toekennen van de lening in 2001 waarschuwden ngo’s de Wereldbank al voor het corrupte en politieke instabiele Tsjadische regime. Gevreesd werd dat de inkomsten vooral aangewend zouden worden voor militaire doeleinden.
De voormalige president van de Wereldbank Paul Wolfowitz heeft de lening aan Tsjaad voor een eerste keer stopgezet in januari 2006. De lokale overheid probeerde toen met behulp van nieuwe wetten een groter gedeelte van de olie-inkomsten voor zichzelf te houden. Enkele maanden later werden nieuwe afspraken gemaakt en activeerde de Wereldbank terug de lening.

Regionale instabiliteit en binnenlandse onenigheid maken van Tsjaad een land met aanzienlijke ontwikkelingsproblemen. De Wereldbank heeft toegezegd andere projecten in Tsjaad te blijven ondersteunen. Het bezoek van de eerste minister van Tsjaad Youssouf Saleh Abbas aan Washington eind september zal aangegrepen worden als een uitstekend moment om te onderhandelen over de verdere betrekkingen tussen Tsjaad en de Wereldbank.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.