Wereldbank voert strijd tegen corruptie op

De Wereldbank heeft twee Indiase farmaceutische bedrijven uitgesloten van deelname aan een gezondheidsprogramma. De bedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie binnen het door de Bank gefinancierde project.
De Wereldbank sloot met de bekendmaking gisteren een meerjarig onderzoek naar corruptie af. Het besluit betekent dat de twee bedrijven, Nestor Pharmaceuticals Ltd en Pure Pharma Ltd, twee van de grootste farmaceutische bedrijven van India, niet langer in aanmerking komen voor contracten die door de Bank gefinancierd worden.
Het is de tweede keer binnen een week dat de Bank een verklaring uitgeeft in verband met corruptie. Eerder werd een rapport gepubliceerd met een ranglijst van meest corrupte landen.
De Bank is nog bezig een schandaal te verwerken waardoor haar voorzitter Paul Wolfowitz. Hij werd gedwongen te vertrekken omdat hij zijn vriendin Shaha Riza, die ook bij de Bank werkt, bevoordeeld zou hebben. Het schandaal voedde wereldwijd de zorg dat de Wereldbank een imagoprobleem heeft en dat de organisatie meer werk moet maken van corruptiebestrijding in haar projecten. 
De Wereldbank financiert honderden grote projecten zoals energiecentrales, snelwegen, waterwegen, glasvezelnetwerken, veerterminals en havens. De instelling moest zich de afgelopen tijd verdedigen tegen beschuldigingen van slecht toezicht op projecten. Daardoor zouden de projecten, waar jaarlijks miljarden dollars in omgaan, vatbaar zijn voor corruptie.
De aankondiging van maandag had betrekking op corruptie binnen het inkooptraject van het Reproductive and Child Health Project (RCHI) in India. Oorspronkelijk was dat bedoeld om het leven van vrouwen en kinderen te verbeteren door moeder- en kindersterfte te bestrijden. Een eerste klacht over het project kwam in 2000 binnen.
“Het was een van de meeste complexe onderzoeken die dit departement heeft gedaan. Eén beschuldiging in verband met één probleem leidde tot het doornemen van honderden documenten en gesprekken met honderden getuigen”, zei David Theis van de afdeling Institutionele Integriteit van de Wereldbank gisteren.
De Bank zegt niet meer details over de zaak te kunnen geven, omdat interne richtlijnen dat verbieden. Theis zei dat het onderzoek vooral betrekking had op overtredingen van de regels rond inkoopprocedures van de Bank. Die regels eisen dat kopers en leveranciers “de hoogst mogelijke ethische standaarden in acht nemen tijdens inkoopprocedures en de uitvoering van dergelijke contracten.”
In het geval van de twee farmaceutische bedrijven zouden er prijsafspraken zijn gemaakt tussen enkele partijen. De Wereldbank heeft Nestor voor drie jaar uitgesloten van contracten, Pure Pharma voor één jaar.
“Het Reproductive and Child Health programma is door de Indiase regering opgezet met het doel om de medische zorg aan een deel van de meest kwetsbare burgers te verbeteren”, zegt Praful Patel, vice-voorzitter van de Wereldbank voor Zuid-Azië. “De acties van beide bedrijven hebben juist schade toegebracht aan de mensen die door het programma geholpen hadden moeten worden.”
De Wereldbank zegt sinds 1998 sancties te hebben opgelegd aan meer dan 330 bedrijven en individuen in verband met corruptie. In de meeste gevallen ging het om kleine bedrijven in ontwikkelingslanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3260   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift