Wereldbank wil extreme armoede in 2030 voorgoed van de baan

Tijdens een toespraak gisteren (dinsdag) onthulde de voorzitter van de Wereldbank Jim Kim een aantal doelstellingen om armoede tegen 2030 de wereld uit te helpen. Ontwikkelingsorganisaties reageren positief.

  • CC World Bank Voorzitter van de Wereldbank Jim Kim spreekt aan de Universiteit van Georgetown, 2 april 2013. Kim drong er onder andere op aan om "het taboe van de stilte rond ongelijkheid" te doorbreken. CC World Bank

Aan de Universiteit van Georgetown in Washington DC lichtte Kim een aantal thema’s toe die hij afgelopen najaar al had aangestipt en die duidelijk maken hoe de Wereldbank de komende decennia kan evolueren en relevant blijven.

Met een jaarlijks budget voor kredietverlening van 30 miljard dollar is de Wereldbank bij de grootste ontwikkelingsinstellingen ter wereld.

Armoede enkel nog sporadisch

“We zitten op een belangrijk moment in de geschiedenis. De successen van de afgelopen decennia en een verbeterende economische situatie zorgen ervoor dat het voor het eerst mogelijk is om extreme armoede binnen een generatie te beëindigen”, zegt Kim.

Het aantal mensen dat met minder dan 1,25 dollar per dag moet rondkomen bedroeg in 1990 nog 43 procent in de ontwikkelingslanden terwijl dat cijfer in 2010 gedaald is naar 21 procent. Het nieuwe plan wil dat binnen afzienbare tijd naar minder dan drie procent van de bevolking terugdringen.

Kim waarschuwde dat de nieuwe doelen behoorlijk ambitieus zijn en een “gecoördineerde wereldwijde actie” vereisen. Het doel is om wereldwijde armoede te halveren, dan nog eens te halveren en een derde keer bijna te halveren.

“Zo bereiken we die drie procent die onze economen als doel stellen omdat dit de armoedebestrijding in de meeste delen van de wereld fundamenteel zal veranderen. De focus kan dan verschuiven van brede structurele maatregelen naar een aanpak van sporadische armoede onder specifiek kwetsbare groepen.”

Taboe doorbreken

De toespraak van Kim werd positief onthaald door ontwikkelingsorganisaties en academici.

De doelstellingen gaan over de bevordering van “gedeelde welvaart”, het verhogen van de lonen van de 40 procent armsten in elk land en ze leggen een grote nadruk op het omgaan met klimaatverandering.

Verder drong Kim er ook op aan om “het taboe van de stilte rond ongelijkheid” te breken. Ongeveer 1,3 miljard mensen leven immers nog steeds in extreme armoede ondanks de enorme economische vooruitgang die het afgelopen decennium werd gemaakt.

“Het is heel verfrissend om te zien hoe een wereldleider een gedurfde, gerichte en meetbare visie schetst”, zegt Didier Jacobs van Oxfam. Als de bank deze visie zal implementeren is het volgens Jacobs belangrijk om snel werk te maken van universele gratis gezondheidszorg en onderwijs, een meer eerlijke belastingregeling en, in het kader van de klimaatverandering, het vervangen van brandstofsubsidies door programma’s die de veerkracht van de armen meer opbouwen.

Relevantie aantonen

Kim wijst er op dat de opkomende economieën de crisis beter doorstaan dan de ontwikkelde landen en volgens prognoses van de Wereldbank zullen de ontwikkelingseconomieën dit jaar nog 5,5 procent groeien.

De toespraak vond ook plaats enkele dagen nadat de groeilanden Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS) plannen onthulden over de oprichting van een BRICS-gefinancierde bank.

Als gevolg van deze en andere snel veranderende dynamieken, moet de Wereldbank zijn relevantie weten te behouden. Kim sprak daarom onder meer over een nieuwe institutionele focus op wat hij “wetenschap van de levering voor ontwikkeling” noemt, wat de bank in staat zal stellen om te netwerken tussen ontwikkelingswerkers in ontwikkelingslanden.

Terwijl sommigen suggereren dat de levering van ontwikkeling meer kunst dan wetenschap is, geeft het wel weer welke nieuwe richting de Wereldbank wil uitgaan.

“Wetenschap veronderstelt dat de benaderingen wereldwijd hetzelfde zijn terwijl het leveren van ontwikkeling contextafhankelijk is”, zegt Charles Kenny van de Amerikaanse denktank Centrum voor Globale Ontwikkeling (CGD). “Het lijkt toch te suggereren dat de bank af wil van het one-size-fits-most-model en toegeeft dat wat werkt in ontwikkeling zal afhangen van de omstandigheden en het samenwerken en leren van elkaar.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.