Wereldbank wil tijger van uitsterving redden

Het lijkt extravagant in volle financiële crisis maar de Wereldbank probeert de tijger van uitsterving te redden. Veel betrokkenen reageren positief.
Er leven nauwelijks nog 3.500 tijgers, verspreid over dertien landen. In sommige landen zijn er nauwelijks nog tien, twintig of dertig.
De Wereldbank roept regeringen, ngo’s, wetenschappers en de privé-sector op mee te werken aan het Global Tiger Initiative, een wereldwijde poging om de tijgers voor de uitsterving te behoeden.
Het initiatief werd vorige week in Genève voorgesteld tijdens de bijeenkomst van het permanente comité van Cites, het verdrag dat de internationale handel in bedreigde dieren en planten regelt.

Hoop


Volgens Keshav Varma, bestuurder van de Wereldbank, werken India, Nepal, Indonesië en Thailand goed mee met initiatief. China ligt moeilijker omdat het land niet van pottenkijkers houdt, zegt hij.
Alleen al het feit dat de Wereldbank over het thema praat, geeft hoop, zegt Jane Smart, expert van de Internationale Unie voor Milieubescherming (IUCN). “Ik denk dat het veel invloed zal hebben.”
Maar de gevoelens zijn gemengd. “Het is bekend dat het optreden van de Wereldbank het behoud van de wilde dieren niet altijd ten goede komt”, zegt Smart. Varma geeft toe dat de Wereldbank zijn ontwikkelingsvisie moet herzien, een visie die ook rekening houdt met het milieu.

Zeer kritiek


De situatie van de tijgers is “zeer kritiek”, zegt Varma. Begin vorige eeuw telde de wereld 100.000 tijgers. Hun habitat is versnipperd en bedraagt vandaag nog slechts 7 procent van de oorspronkelijke oppervlakte.
Wereldwijd proberen talrijke milieuorganisaties en internationale instituten de tijger te redden maar er is weinig coördinatie, zegt Varma. Sommige projecten hebben succes, maar andere falen.
In India halen wetenschappers als Ullas Karanth schitterende resultaten, maar andere projecten zijn mislukt, waardoor in sommige reservaten de laatste exemplaren verdwenen zijn. De mislukkingen worden toegeschreven aan slechte organisatie en een gebrek aan kennis. Sommige veldslagen worden gewonnen, maar de oorlog zijn we aan het verliezen, zegt Varma.
In sommige landen ontbreekt de politieke wil of maakt corruptie het werk onmogelijk, zegt John Sellar, gespecialiseerd in de toepassing van de Cites-regels.
Cites vroeg bijvoorbeeld een rapport over de legale handel in tijgerproducten aan de dertien landen met wilde tijgers op hun grondgebied. Slechts drie landen dienden een rapport in. Sellar vernam toen dat sommige landen die gegevens niet eens hadden voor interne evaluatie. Cites gaat daarom eind dit jaar experts in die dertien landen daarin opleiden, in samenwerking met Interpol.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift