Wereldeconomie wordt werkloosheidseconomie

Maandag 26 januari wordt door de Financial Times uitgeroepen tot Blue Monday omdat er volgens de krant 76.000 banen op één dag geschrapt werden door multinationale bedrijven. De VN waarschuwen voor grote sociale gevolgen.
De grote namen die massale afdankingen bekendmaakten, zijn Caterpillar, General Motors, Texas Instruments, Pfizer, Philips, Corus en ING. De FT citeert een financieel expert die zegt dat de bedrijfswereld veel sneller en radicaler afdankt dan bij de vorige economische recessie in het begin van de jaren negentig.


In het pas verschenen rapport World Economic Situation and Prospects 2009 voorspellen de Verenigde Naties overigens dat de stijgende werkloosheid een van de voornaamste gevolgen zal zijn van de crisis. In Zuid-Azië staan massaal veel banen op de tocht in arbeidsintensieve sectoren als textiel, in Afrika verdwijnen heel wat van de schaarse formele banen nu er de komende jaren minder gebouwd zal worden, in Latijns-Amerika komen de verworvenheden van de voorbije jaren zoals hogere lonen en betere tewerkstelling onder druk, en zelfs in China worden honderden bedrijven gesloten –zelfs computergigant Lenovo moet tien procent van zijn jobs schrappen nu het bedrijf zijn winst midden vorig jaar met 78 procent zag kelderen.
Honderdduizenden Oezbeken, Kirgiezen en Tadzjieken vrezen voor hun inkomen als migrantenarbeiders in Rusland en Kazachstan. Idem dito voor de Pakistanen, Filipijnen en Indiërs in de Arabische Golfstaten, en voor de legale en illegale Mexicanen in de VS. En als de migranten hun werk verliezen, dan moeten hun miljoenen families het thuis zonder hun overgemaakte spaargelden stellen, terwijl de levensdduurte bijna overal sterk gestegen is.

Ook crisis in het Zuiden


De meeste derdewereldeconomieën waren betrekkelijk veilig voor de eerste ronde van de financiële crisis, omdat de banken uit het Zuiden relatief weinig te maken hadden met de rommelkredieten en andere casino-beleggingen. In een tweede beweging zorgt de bijna bevroren kredietmarkt in het Westen er echter voor dat er massaal geld teruggetrokken wordt uit de opkomende markten om zo de kredietcrisis in de rijke landen beter te kunnen opvangen. Zo krompen de Indiase reserves in buitenlandse valuta tijdens de eerste veertien dagen van oktober 2008 met niet minder dan 17 miljard dollar.
Bovendien is de consumptievraag in die rijke landen sterk en snel gekrompen, zodat ook de uitvoer van Zuid naar Noord in elkaar gestort is. De economische crisis in de Derde Wereld is dus een rechtstreeks gevolg van de financiële crisis in het Westen. In Brazilië blijven de fundamenten van de economie vandaag even sterk als een jaar geleden –wat onder andere te maken heeft met het feit dat 94 procent van de consumptie in Brazilië van binnenlandse makelij  is–, maar de aandelenkoersen zijn wel met 40 procent gedaald.

(Sociale) infrastructuurwerken


Volgens de Verenigde Naties moet de wereldeconomie nu vooral gestut worden door overheden die investeren in infrastructuurwerken. In een blog op de website van de Wereldbank suggereert een van de directeurs zelfs dat China zijn grote stimuleringsmiddelen niet moet inzetten voor meer autosnelwegen of haventerminals –zaken die het land al voldoende heeft– maar wel in sociale infrastructuur: betaalbare woningen, scholen en sociale voorzieningen voor migranten uit het platteland, waterzuiveringsstations en andere milieumaatregelen, en het uitbouwen van de spoorwegen.
2009 wordt algemeen verwacht een annus horribilis te worden voor de economie en dus op de eerste plaats ook voor de werknemers. Voor de toekomst kijken veel waarnemers uit naar de BRICs (Brazilië, Rusland, India, China), die ook dit jaar voor de eventuele groei van de economie zullen zorgen. Met name India en Brazilië worden gezien als snelle heropstarters, omdat ze n og volop in de eerste fase van hun groei zaten toen de economie in elkaar klapte vorig jaar.
Jim O’Neill, hoofd van de Amerikaanse firma Goldman-Sachs, stelt dan ook dat de cruciale vraag is of de G8 (de rijkste insdustrielanden) bereid zijn hun greep op de wereldeconomie te lossen en te delen met de opkomende machten, bijvoorbeeld binnen de G20 –de groep landen die in november samenkwamen in Washington om een gezamenlijk antwoord op de crisis te zoeken. O’Neill schat de kans op zo’n wending vrij hoog in, al was het maar omdat een van de oprichters van die G20 in 1999, de Amerikaanse econoom Lawrence Summers, nu benoemd is tot speciaal adviseur economie door president Obama.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.