Wereldtoilettop kijkt verder dan riolen en beerput

Op de Wereldtoilettop van 31 oktober tot 3 november in New Delhi was dit jaar scherpe kritiek te horen op het “westerse model” van sanitaire voorzieningen. De klassieke riolen en beerputten zijn te duur, vragen teveel onderhoud en verbruiken teveel water voor veel ontwikkelingslanden.
De Wereldtoilettop is een jaarlijkse bijeenkomst van meer dan 400 sanitaire experten uit 44 landen. Samen wisselen ze ideeën en informatie uit over de beste manier om tegen 2015 het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon sanitair met de helft te verminderen. Die doelstelling is een van de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties.
“Met riolen en beerputten kan je de Millenniumdoelen nooit halen”, zegt Bindeshwar Pathak, de oprichter van de firma Sulabh, die een toiletsysteem ontwikkelde dat menselijke uitwerpselen omzet in biogas en compost. “Voor riolen zijn dure infrastructuurwerken nodig, ze vergen veel onderhoud en werken alleen als er genoeg water is.”
“De riolen van Londen werden in 1850 gebouwd als antwoord op een grote cholera-epidemie”, legt Pathak uit, “New York volgde in 1860 en Calcutta in 1870. Honderdzevenendertig jaar later hebben in India nog altijd maar 232 van de 5000 grootste steden een rioleringssysteem. Op die manier raken de problemen nooit opgelost.”
Beerputten zijn goedkoper dan riolen, maar moeten ook goed worden onderhouden om te vermijden dat ze gaan lekken en het grondwater vervuilen. Volgens sommige deelnemers aan de conferentie moeten westerse donorlanden ermee ophouden hun model van aan riolen en beerputten gekoppeld sanitair op te leggen aan ontwikkelingslanden. “We moeten van een ‘afvalmodel’ overstappen naar ‘recyclagemodel’, vindt Arne R. Panesar van de Duitse hulporganisatie ECOSAN.
Enkele van de alternatieve toiletsystemen die op de conferentie de revue passeerden, bleken evenmin universeel toepasbaar als ‘westerse’ riolen. ‘AfriSan’ bijvoorbeeld is een Zuid-Afrikaans systeem van een toilet zonder water dat goede resultaten heeft opgeleverd in de sloppenwijken van Zuid-Afrika. Het gebruikt zonne-energie en stukjes turfmos om uitwerpselen om te zetten in een droge reststof die als humus kan worden gebruikt.
De bedenker van het toilet, Lukas Oosthuizen, kwam tot de vaststelling dat zijn model niet geschikt is voor gebruik in India. “De mensen hier gebruiken water in plaats van papier om zich te verschonen, dus moeten we het ontwerp aanpassen zodat er water kan worden gebruikt.”
Het toilet van de firma Sulabh is beter aangepast aan de Indiase context en heeft in zijn dertigjarige bestaan al miljoenen mensen aan schoon sanitair geholpen. In zijn meest moderne versie gebruikt het toilet gebruikt tot twee liter water per spoelbeurt en zet het de uitwerpselen om in compost en biogas, dat kan worden gebruikt om te koken.
Sulabh bouwde in India meer dan een miljoen toiletten en installeerde onlangs vijf openbare toiletten in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. “We verwachten 300 bezoekers per dag om uit de kosten te raken, maar intussen zijn het er meer dan 5.000. Dat levert meteen van in het begin winst en extra werkgelegenheid op”, zegt Pathak. De toiletgoeroe werd voor zijn uitvinding bekroond door de Wereldgezondheidsorganisatie en door VN-Habitat, het VN-programma voor menselijke nederzettingen.
Op de conferentie was ook veel belangstelling voor de draagbare plastieken toiletten, die bij ons typisch worden gebruikt op muziekfestivals. “Je kan die ook gebruiken bij grote religieuze festivals, zoals de Kumbh Mela in India, bij natuurrampen, sportieve manifestaties of zelfs in sloppenwijken”, zegt Prashant Trivedi van Sintex, de Indiase partner van het Britse bedrijf Poly John.
Voor Arne Panesar van het Duitse Ecosan is het belangrijk dat de sanitaire technologie uit de subsidiesfeer wordt gehaald en aansluiting vindt bij de markteconomie. “Iedereen moet meerdere keren per dag naar toilet. 2,6 miljoen mensen in de wereld hebben geen toegang tot schoon sanitair. Je moet het bekijken een echte ‘blue chip’, een buitengewone investeringskans.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.