Wereldwijde actiedag voor eerlijke elektronica

Wereldwijd worden morgen, 7 mei, acties gehouden om de mistoestanden aan te kaarten bij de productie van elektronica en in het bijzonder Appleproducten. De Europese organisatie makeITfaire en het internationale netwerk GoodElectronics willen eerlijke en groene elektronicaproducten. Hun boodschap luidt: ‘It’s time to bite into a fair Apple.’

  • Lenore Edman Apple-taart Lenore Edman

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) moet op duurzame wijze tot stand komen, pleiten de organisatoren. Duurzaamheid gaat volgens hen verder dan energiezuinig produceren. Het productieproces moet bovendien eerlijk verlopen. Arbeiders moeten op een correcte manier behandeld worden en in een menswaardige omgeving kunnen werken. Maar veel bedrijven willen hun prijzen zo laag mogelijk houden. Daarom vestigen ze zich in lagelonenlanden en landen waar milieustandaarden niet zo nauw worden genomen, zoals China.

Enorme winsten

Zaterdag zullen in verschillende steden ludieke acties doorgaan. Zo deelt de organisatie Fairfood eerlijke appeltaart uit in Amsterdam. Door uiteenlopende acties wil MakeITfair de consument informeren, zodat deze bewuster elektronica aankoopt.

Hoewel de actiedag in theorie alle elektronica beticht, wordt elektronicaproducent Apple toch geviseerd. Als marktleider in innovatie en design wordt Apple opgeroepen om het voortouw te nemen in eerlijke productie. Apple maakt enorme winsten. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar boekte de onderneming een nettowinst van 5.99 miljard Amerikaanse dollar. Ondanks dit hoge bedrag wachten 135 vergiftigde arbeiders nog steeds op een vergoeding. Zij werden vorig jaar in de Chinese fabriek Wintek blootgesteld aan het chemische product N-hexaan. Ze liepen ernstige medische aandoeningen op, maar kregen tot nog toe geen compensatie.

Zelfmoordgolf

Wintek is niet de enige toeleverancier van Apple die arbeiders in erbarmelijke toestanden laat werken. De Chinese Foxconnfabriek kwam eerder onder de aandacht. In vijf maanden ondernamen 19 arbeiders een zelfmoordpoging. 16 overleefden de poging niet. Na de bekendmaking van de “zelfmoordgolf” nam de onderneming maatregelen. De lonen stegen, onwettige overuren werden verboden en de directie ging de dialoog aan met werknemers. Vandaag, één jaar na de wanpraktijken, zijn ondanks de maatregelen de arbeidsomstandigheden nog steeds gebrekkig, blijkt uit een rapport van arbeidsrechtenorganisatie SACOM. De werknemers reagereren gelaten. ‘Je raakt eraan gewend’, vertelt een arbeider terneergeslagen aan SACOM.

De actievoerders hebben in aanloop naar de actiedag een brief gestuurd naar topman Steve Jobs, maar voorlopig heeft de directie nog niet gereageerd op de aantijgingen tegen Apple.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift