Werk aan de winkel

Lessen in de multicultuur

In tijden van Europees kampioenschap trakteerden Sharia4Belgium en het Belgische establishment hun publiek op een potje weinig verrassend paniekvoetbal. MO* stak het Kanaal over en klopte in Londen aan bij professor Paul Gilroy op zoek naar tips en tricks voor beter multicultureel samenleven.

Hier zijn ze:

  1. ervoor zorgen dat mensen effectief samen-leven
  2. een sterke antiracismewetgeving
  3. mensen doen beseffen dat racisme een aanval is op de hele samenleving, niet enkel op de minderheden.

Gescheiden als de mensen zijn door hallucinante werkloosheidscijfers en concentratiescholen is er bij ons niet of nauwelijks sprake van samen-leven. De wetgeving is er, ook in België, en wanneer de politieke wil aanwezig is kunnen we die ook niet snel genoeg toepassen. De bliksemsnelle opsluiting van het Sharia4Belgium-kopstuk spreekt boekdelen. Van een breed draagvlak om onze democratie te versterken, do

Met een beetje geluk scoren we dus een magere één op drie.
met die wetten ook onze minderheden systematisch te beschermen, is echter geen spoor. Met een beetje geluk scoren we dus een magere één op drie.

Gilroy wil niet zo ver gaan te stellen dat de Britten of de Amerikanen voor zouden lopen op ons. Elk land heeft zijn eigen specifieke geschiedenis, en als puntje bij paaltje komt draait het uiteindelijk om economische gelijkheid. Daarin doen we het al bij al niet zo slecht, maar als afkomst en armoede zo opvallend hand in hand gaan, dan is een extra inspanning geen overbodige luxe. In tijden van crisis kunnen de Britten terugvallen op een stevige antiracismegeschiedenis van activisme en strijd. Hoog tijd dat wij aan de onze beginnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift