Werkgelegenheidsplan zet Indiase platteland op z’n kop

Een programma dat arme plattelandsbewoners in India een gegarandeerd inkomen verschaft, ondermijnt eeuwenoude machtsverhoudingen. Vooral vrouwen zijn de dupe van de conflicten die daaruit voortvloeien.
Maar liefst 1500 mannen en vrouwen uit vijftig verschillenden dorpen in de deeltaat Uttar Pradesh namen deel aan een vergadering in de stad Sandila om het werkgelegenheidsprogramma te beoordelen. Het initiatief wil niet alleen de armoede te bestrijden, maar hoopt ook een katalysator te zijn voor sociale verandering op het platteland. Het programma werd eerder dit jaar gelanceerd in 200 districten in veertien deelstaten. Het belooft honderd dagen betaalde arbeid aan één volwassen lid per gezin.

Maar het programma gaat gepaard met heel wat moeilijkheden. Een grote sociale audit in het district Hardoi in Uttar Pradesh bracht aan het licht dat verschillende pradhans (dorpshoofden) en ambtenaren uit Sandila en Hardoi die het programma moeten uitvoeren, hun macht zwaar misbruiken.

De oorzaak van de wanpraktijken ligt in het oude kastensysteem dat nog altijd grotendeels het leven op het platteland bepaalt. Thakurs en Brahmanen, leden van de hoogste kasten, blijven sleutelfuncties monopoliseren en mensen uit de lagere kasten discrimineren. Volgens het werkgelegenheidsprogramma moet elk gezin een jobkaart krijgen. Maar in veel van de onderzochte dorpen bleek dat dalits (kastenlozen) pas een kaart kregen op de dag dat controleurs arriveerden. In plaats van transparantie zijn ongeregeldheden en ongelijkheid dan ook schering en inslag, vooral wanneer het aankomt op tewerkstelling en vergoeding.

In één dorp bleek dat 25 dorpsbewoners die een kaart ontvangen hadden, nooit werk kregen. 29 anderen daarentegen, die geen kaart hadden, kregen wel werk omdat ze goede banden hadden met elite. Degenen met een kaart die wel werk kregen, verdienden minder dan het minimumloon van 58 roepie (één euro) per dag.

Het meest opvallende is de afwezigheid van vrouwen binnen het programma. In Sandila kregen slechts zeven vrouwen werk. En geen enkele vrouw had een jobkaart.

Op andere plaatsen in India is er minder misbruik. In gebieden in de deelstaten Rajasthan en Andhra Pradesh die ook onderzocht werden, werken wel veel vrouwen in het systeem. IPS MDG1 MDG3 (SV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.