West-Afrika: de nieuwe cocaïnekust

“West-Afrika staat op het punt om het epicentrum van de internationale drugshandel te worden”, zegt Antonio Maria Costa, hoofd van het VN-kantoor voor Drugs en Misdaad (UNODC) . Volgens hem is er weinig tijd om te verhinderen dat de stranden van West-Afrika veranderen in ‘cocaïnekusten’.
Jaarlijks steekt minstens 50 ton Andescocaïne vanuit Zuid-Amerika de Atlantische Oceaan over naar Afrika. Van daaruit brengen West-Afrikaanse bolletjesslikkers de cocaïne per vliegtuig naar Europa. De straatwaarde van de gesmokkelde drugs wordt op 2 miljard dollar geschat, meer dan het nationaal inkomen van de arme landen. De afgelopen drie jaar is de beslaglegging op cocaïne ieder jaar verdubbeld: 1.323 kilogram in 2005, 3.161 in 2006 en 6.456 kilo in 2007. Volgens Costa, die zijn uitspraken deed tijdens de opening van een ministersconferentie van West-Afrikaanse landen, is dit slecht ‘het puntje van de witte drugsberg’.

Mogelijkheden


Met het oog op de toenemende Europese vraag naar coke, blijkt West-Afrika het ideale handelscentrum voor internationale drugssmokkel. De VN-drugstsaar meent dat smokkelaars steeds vaker de talloze mogelijkheden van het continent ontdekken: “Zoals Mexico het doorgangspunt voor Colombiaanse drugs is, is West-Afrika tegenwoordig het smokkelcentrum voor Europese drugs. De politie heeft er veel te weinig personeel en niet de juiste uitrusting om dit nieuwe soort misdaad te bestrijden. Bovendien hebben rechters vaak onvoldoende bewijsmateriaal om de strijd tegen de drugsbaronnen aan te gaan.”
Volgens beslagleggingsgegevens, schijnt de meerderheid van luchtkoeriers uit Guinea, Mali, Nigeria en Senegal te komen. Het lijstje met tekortkomingen in die landen is lang. De hulpdiensten hebben soms geen voertuig ter beschikking en moeten noodgedwongen al hun werk te voet doen. Terwijl misdadigers satelliettelefoons, luchttransport en speedboten inzetten, moet de gerechtelijke politie het soms zelfs zonder computers stellen.

Internationale hulp


“De tijd tikt en het de bedreiging voor het gebied spreidt uit. We moeten voorkomen dat West-Afrika op Mexico gaat lijken, waar lokale politiemachten samenwerken met drugshandelaren en in open oorlogvoering zijn met zowel de staat, als met  elkaar”, sprak Costa de Afrikaanse leiders toe. Op de conferentie werden de ministers gevraagd met een regionaal plan te komen om de  drugshandel te bestrijden. Costa riep de internationale gemeenschap op om West-Afrikaanse landen daarbij te steunen, zodat ze hun kusten en hun luchtruim beter kunnen beschermen en een speciale narcobrigade kunnen opzetten. “De drugs bederven hogere ambtenaren, die geldbelust raken, het vergiftigt de jeugd door verslaving en het spreidt de misdadigheid uit.”
Lees ook het artikel dat Kristof Clerix hierover schreef in MO* over “De cocaïnesupermarkt van Europa’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.