West-Afrika gaat strijd aan met hepatitis

Tijdens een internationale conferentie in de Senegalese hoofdstad Dakar hebben gezondheidsexperts gepleit voor een gedeeltelijke terugbetaling van de behandeling van hepatitis. Dat zou ervoor zorgen dat de ziekte beter onder controle gehouden wordt. Hepatitis is verantwoordelijk voor 80 procent van alle leverkankers in Afrika.

Hepatitis is een ontsteking van de lever die veroorzaakt kan worden door verschillende virale stammen. Hepatitis A verspreidt zich via besmet voedsel of water. De B-stam wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen zoals bloed of sperma, terwijl hepatitis C zich via bloed-bloedcontact verspreidt, zoals bij transfusies. De twee laatste vormen van het virus zorgen voor een lange en aanslepende ziekte. Patiënten met de A-vorm hebben meestal mildere symptomen.

Terugbetaling behandeling

Op een internationale conferentie over hepatitis in Dakar, die van 27 tot 29 juli liep, werden de problemen van elk West-Afrikaans land in kaart gebracht en werd bekeken wat de beste strategieën zijn om de ziekte te bestrijden. ”We willen dat overheden van hepatitis een prioriteit maken”, zegt Aminata Sall Diallo, coördinator van het Senegalese programma tegen hepatitis, ”de uiteindelijke bedoeling is dat iedereen toegang krijgt tot de behandeling. Dat is momenteel nog niet het geval: één maand behandeling kost al snel 1500 euro. Onze subsidies kunnen die kosten onmogelijk dekken.” 

Jaarlijks sterven ongeveer vijfduizend Senegalezen aan hepatitis B. Volgens officiële statistieken is zeventien procent van de Senegalese bevolking drager van het virus. Naar schatting 12 procent van de kinderen onder vijf en 22 procent van de zwangere vrouwen is besmet. In Mali is het probleem nog ernstiger: volgens Diéynaba Samaké, voorzitter van SOS Hépatites Mali, zou bijna één op vijf Malinezen drager zijn van hepatitis B. De helft van alle jongeren tussen 18 en 25 is er besmet. Het zou in totaal om 2,6 miljoen patiënten gaan. En ook in Mali is de kostprijs van de behandeling problematisch. Samaké: ”De behandeling voor één maand komt neer op 1348 euro. Dat is het veelvoud van het maandloon van een doorsnee Malinees.”

Politieke wil

Volgens Njoya Oudou, voorzitter van de Kameroense Wetenschappelijke Raad tegen hepatitis, moet de overheid meer politieke wil tonen om de ziekte te bestrijden. ”Ons netwerk werkt met haar eigen middelen om mensen te onderwijzen, nascholing voor artsen te organiseren, campagnes op te starten en met farmaceutische bedrijven te onderhandelen. Op dit moment krijgen we niets van de overheid, behalve wat morele steun”, aldus Oudou.

De politieke wil is op bepaalde plekken al aanwezig: in Mauritanië zijn zo’n half miljoen mensen besmet met hepatitis B. En er zijn 600.000 dragers van hepatitis C. Ongeveer 3500 mensen sterven jaarlijks aan deze twee vormen van de ziekte. Volgens Sidi Ould Sidi Ali Boubacar, secretaris-generaal van het Mauritaans ministerie van volksgezondheid, is de Mauritaanse regering enkele maanden geleden gestart met een uitgebreid vaccinatieprogramma. ”We hebben bovendien een beleid ingevoerd dat garandeert dat iedereen die gediagnosticeerd is met de ziekte, een gepaste behandeling krijgt”, zegt Boubacar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.