West-Afrika vindt geen antwoord op kusterosie

Zoals elk jaar in september en oktober houden kustbewoners in Benin en Ivoorkust hun hart vast. De zee vreet gestaag repen strand weg en bedreigt huizen en havens. De West-Afrikaanse landen investeren niet genoeg in de waterwerken die nodig zijn om hun kust te beschermen.

In Ivoorkust is het vooral het dichtslibben van de monding van de rivier de Comoé die voor problemen zorgt. Het slib dat de 813 kilometer lange rivier aanvoert vanuit Burkina Faso en het binnenland van Ivoorkust, hoogt de kust op in de buurt van Grand-Bassam, ten oosten van de economische hoofdstad Abidjan. Maar geregeld raakt de monding zelf verstopt, waardoor het slib niet langer voor de kust wordt afgezet.

Blijven baggeren

Vier keer is de monding van de Comoé al vrijgebaggerd, de laatste keer in 2004, zegt Cédric Lombardo, een milieu-expert uit Abidjan. Maar datzelfde jaar zat de rivier alweer dicht. Lombardo volgt het probleem al vijf jaar voor de Ivoriaanse overheid. Per jaar zet er zich 60 centimeter tot 1 meter sediment uit de zee af in het estuarium van de rivier, zegt hij.

“Op sommige plaatsen langs de kust leidt dat tot sterke erosie. Hier en daar wint de zee elk jaar twee tot drie meter op het land.” Dat is geen nieuw verschijnsel. De kustbewoners van Ivoorkust hebben al dertig jaar af te rekenen met erosie. Maar wetenschappers vrezen dat de opwarming van de aarde en de stijging van het zeepeil dat er mee samengaat, de situatie nog kunnen verergeren.

Lombardo pleit voor nieuwe baggerwerken die het water van de Comoé weer sneller naar zee moeten voeren. Het slib dat de rivier aanvoert, kan dan de kust in het zuiden van het land weer ophogen. De kosten van de baggerwerken worden op 15 miljard CFA-frank geschat (ongeveer 22 miljoen euro).

Volgens Lombardo moeten er ook dijken komen langs de riviermonding. Daardoor blijft het rivierwater snel genoeg stromen om het dichtslibben van de monding te voorkomen, terwijl ook de nabijgelegen stranden beschermd worden. Nog een andere oplossing is de aanleg van een kanaal dat een deel van het rivierwater op een andere plaats in zee laat stromen.

Langere golfbrekers

In Benin, een ander West-Afrikaans land waar de zee vervaarlijk oprukt, is de overheid begonnen met de aanleg van lange golfbrekers. Zeven nieuwe golfbrekers en de verlenging van de bestaande golfbreker van Siafato tot 260 meter, moeten het strand ten oosten van Cotonou op zijn plaats houden. Ook daar doet de erosie de kustlijn snel terugwijken. Niet iedereen is overtuigd door de nieuwe aanpak. Kranten in Benin vroegen zich eind vorige week nog af of de overheid niet al gecapituleerd had in de strijd tegen de zee.

Kunstmatige duinen

Ook in Ivoorkust heerst scepticisme. “De meeste oplossingen zijn doekjes voor het bloeden”, zegt Frédéric Kouamé, een milieubeschermer uit Abidjan. In 2001 werden er bijvoorbeeld kunstmatige duinen opgeworpen om de Ivoriaanse kust te beschermen, maar die werden weggespoeld door de oprukkende zee.

Ook de IUCN, een internationaal netwerk voor de bescherming van de natuur, oordeelt dat veel maatregelen tegen de kusterosie in West-Afrika het verschijnsel alleen vertragen of de problemen gewoon verplaatsen. De organisatie hamerde daarop tijdens een vergadering van de West-Afrikaanse milieuministers over het probleem in mei 2011 in Dakar.  Elf landen uit de regio keurden er de oprichting van een Observatorium voor de West-Afrikaanse Kust goed, en verklaarden plechtig dat ze meer werk zouden maken van de bescherming van mangrovewouden, duinengebieden en lagunes, natuurlijke verdedigingsgordels tegen de erosie. Maar vier maanden later lijkt op die punten nog niet veel vooruitgang geboekt.

Dat heeft op sommige plaatsen dramatische gevolgen voor de kustbewoners. Eind augustus raakten in Abidjan tientallen gezinnen hun woningen kwijt door een sterk springtij. In Grand-Bassam, een kustplaats niet ver van Abidjan, leden ook kleine vissers veel schade.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.