Westelijke Balkan verzamelt handtekeningen voor oorlogsslachtoffers

Op 26 april ging in de Westelijke Balkan een opmerkelijke petitie van start. Verschillende ngo’s eisen een eenduidige lijst van alle oorlogsslachtoffers. Door handtekeningen te verzamelen hopen ze hiervoor de steun van de overheden te krijgen.

Een volledige lijst met de namen van slachtoffers is nodig, want tot op vandaag zijn er nog steeds 15.000 vermiste personen. In alle ex-Joegoslavische landen*, behalve in Kosovo, pleiten ngo’s voor zo’n lijst. In totaal zullen vijfhonderd vrijwilligers van verschillende ngo’s zich zes weken inzetten om handtekeningen te verzamelen. Einddoel is een totaal van een miljoen handtekeningen. Deze worden dan op 6 juni overhandigd aan de verschillende overheden, zodat een regionale commissie kan worden ingesteld. Die krijgt de taak alle oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen te onderzoeken die plaats vonden in ex-Joegoslavië tussen 1991 en 2001.

Onwetende jongeren

Dit is het eerste grootschalig initiatief om oorlogsslachtoffers een gezicht te geven dat in verschillende landen tegelijkertijd wordt gevoerd. Geen enkel land heeft immers ooit zijn lijst met slachtoffers afgewerkt. De organisaties vragen aandacht voor de slachtoffers, want hun stem wordt te weinig gehoord. ‘Het wordt tijd dat we de slachtoffers bij voornaam en familienaam aanspreken en niet meer bij nummer’, zegt Bekim Blakaj, hoofd van een mensenrechtencentrum.

Concrete cijfers en namen moeten voorkomen dat politici onnauwkeurige informatie verspreiden. Het aantal doden en slachtoffers werd in het verleden immers gemanipuleerd voor politieke doeleinden. Het is belangrijk dat alle landen eenzelfde historisch verhaal erkennen.

‘Het wordt tijd dat we de slachtoffers aanspreken bij naam en niet meer bij nummer.’
Opvallend is dat veel vrijwilligers die handtekeningen verzamelen, jongeren zijn. Deze werden bewust benaderd zodat ook zij kennis maken met het collectieve geheugen van hun land. ‘Het is ontoelaatbaar dat vele jonge mensen niets weten over de beschamende geschiedenis van hun land’, zegt de Montenegrijnse filmregisseur en journalist Darko Ivanović. Ook de mensenrechtenorganisatie voor jongeren schaart zich achter de petitie.

 Positieve reacties

De ngo’s benadrukken dat ze niet werken voor het gerecht, maar eventueel wel gegevens kunnen uitwisselen. Het Joegoslavië-tribunaal berekende eerder dat in Bosnië-Herzegovina 104.731 mensen stierven tussen 1992 en 1995. Door het werk van de commissie zouden al deze mensen een naam krijgen. Het Joegoslavië-tribunaal werd opgericht in 1993 en startte een jaar later met het terechtstellen van oorlogsmisdadigers.

De reacties op het initiatief klinken overal positief. Zowel de Servische president Boris Tadic als zijn Kroatische collega Ivo Josipovic hebben hun steun al uitgedrukt. Ook de Europese Commissie en het Europese Parlement reageerden enthousiast op het initiatief. Enkele Balkanlanden verlangen immers naar een toetreding tot de Europese Unie. Het erkennen van oorlogsmisdaden is een stap in de goede richting.

 

* Servië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Slovenië, Montenegro, Albanië en Macedonië

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.