Westelijke Sahara verhit gemoederen op Wereld Sociaal Forum

De kwestie rond de Westelijke Sahara zorgt voor woelige discussies op het Wereld Sociaal Forum. Volgens Pierre Galand, voorzitter van de Europese Coördinatie van de Comiteés voor steun aan het Sahrawi-volk (EUCOCO), willen groepen verbonden aan de delegatie van de Marokkaanse overheid alle blijken van solidariteit met de voor onafhankelijkheid strijdende Sahrawi’s verhinderen.

Pierre Galand: “Marokkaanse activisten hebben op een gewelddadige wijze het slot van het openingsdefilé van het Wereld Sociaal Forum verstoord. Gisteren hebben dezelfde activisten met ongepaste interventies en tussenkomsten de opening en het debat tijdens het eerste atelier, gewijd aan de kwestie van de Westelijke Sahara, onmogelijk gemaakt.”

“De Spaanse organisatoren van dit atelier en het Europarlementslid Willy Meyer zijn op gewelddadige wijze aangepakt. Scheldpartijen, geroep en heen en weer getrek hebben de organisatoren en de sprekers, onder wie een aantal jonge Sahrawi’s uit bezet gebied van de Westelijke Sahara, verplicht om de locatie van het atelier te verlaten onder begeleiding van de veiligheidsdienst van het Wereld Sociaal Forum.”

Er werd een oproep gelanceerd aan de organisatoren van het Wereld Sociaal Forum om protest aan te tekenen bij de Marokkaanse overheid. Volgens EUCOCO tasten dergelijke acties namelijk het fundament van het Wereld Sociaal Forum aan, dat wordt gevormd door een open dialoog voor een wereld van rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid voor alle volkeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.